”Vi tycker att Maja är ett fint namn helt enkelt”, säger Theresa Blom, mamma till Maja, 7 månader. Foto: Martin Lundh

”Vi tycker att Maja är ett fint namn helt enkelt”, säger Theresa Blom, mamma till Maja, 7 månader. Foto: Martin Lundh

Nu ska det vara en Maja

Oscar och Maja populäraste namnen 2010

Av
Sarah Bernshed

Sarah Bernshed

NAMN. Nu ska det vara en Maja. Eller en Oscar. Dessa två namn var nämligen de mest populära tilltalsnamnen på nyfödda flickor och pojkar under förra året.

Maja är alltså tillbaka som etta på listan över de populäraste tilltalsnamnen för nyfödda flickor medan Oscar kniper förstaplatsen för pojkarna. Det är tredje gången under de senaste fem åren som Maja toppar listan för flickorna.

Oscar var det vanligaste pojknamnet både 2005 och 2002 och har funnits med på topp 10-listan under hela 2000-talet, uppger SCB som står bakom statistiken.

Klingar bra
I fjol fick 895 flickor namnet Maja, vilket motsvarar 1,6 procent av fjolårets alla namngivna flickor. En av dessa var Maja Lundh som såg dagens ljus den 24 juni förra året.
– Vi tyckte att Maja klingar bra med Moa som vår äldsta dotter heter. Och vi ville ha ett namn som börjar med samma bokstav. Vi tycker att Maja är ett fint namn helt enkelt, säger mamma Theresa Blom som är lite förvånad över att just Maja blev det mest populära flicknamnet i fjol.

Känns kul
– Ja, det trodde jag nog inte att det skulle bli. Samtidigt är det lite kul att så många andra också tycker att det är ett fint namn. Vår Maja är ju ändå bara vår tjej!

Alice, 2009 års etta på flickornas namntopplista, har nu halkat ned till en andraplats medan Lucas, som toppade pojkarnas namnlista 2009 nu får se sig besegrad av både Oscar och William.

Oscar knep förstaplatsen bland pojkarna med 1 108 namngivna, vilket motsvarar nära 1,9 procent av förra årets namngivna pojkar.

Topplistan 2010

Flickor Pojkar 1 Maja 1 Oscar 2 Alice 2 William 3 Julia 3 Lucas 4 Linnéa 4 Elias 5 Wilma 5 Alexander 6 Ella 6 Hugo 7 Elsa 7 Oliver 8 Emma 8 Theo 9 Alva 9 Liam 10 Olivia 10 Leo Källa: SCB

Publicerad 24 January 2011 03:00