LIVE. Carl-Martin ”Sture” Vikingsson och Stures Dansorkester är aktuella med nya plattan ”Tillvaruturism”. På lördag gästas Klubb baktakt på Tages. Foto: Tomas H Johnsson

LIVE. Carl-Martin ”Sture” Vikingsson och Stures Dansorkester är aktuella med nya plattan ”Tillvaruturism”. På lördag gästas Klubb baktakt på Tages. Foto: Tomas H Johnsson

Carl-Martin ”Sture” Vikingsson har blivit ödmjuk

Personligare och mindre politik på Stures Dansorkesters nya platta

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA. Fem år efter debutplattan "Långsamt gift i bestens buk" är Stures Dansorkester tillbaka med "Tillvaruturism", en fulllängdare med en mindre politisk Carl-Martin "Sture" Vikingsson.

– Det är möjligtvis fortfarande samma drömmar, men med en annan personlig vinkling och mer ödmjukhet. Jag har alltid sysslat med musik, men har ingen utbildning, utan det känns att det har blivit så för att det har fungerat bra. Det är lite av ett reflekterande över vilken resa det har varit och hur mycket det kan bli av något som man har gjort med ett gäng polare, säger Carl-Martin ?Sture? Vikingsson.
En av anledningarna till att Carl-Martin Vikingsson har hållit igen politiskt på den nya plattan är att han har hittat nya kanaler att nå ut på. Efter valet 2010 har han nämligen tillträtt som vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden för Miljöpartiets räkning.
– Det kändes som att det var dags för mig att ta ansvar efter att ha stått på scen 10 år och predikat, säger han.

Låtar i ny skepnad
Bandet har även breddat sig rent musikaliskt med punk- och afroinfluenser. Plattan som skulle ha kommit redan förra året har dessutom haft tid på sig att mogna.
– Vi spelade in de flesta låtarna för två år sen och sen fick de vila. Efter att vi hade plockat upp dem live kände vi att vi inte längre körde dem som på den gamla inspelningen.
Någon perfektionist vill han dock inte säga att han är.
– Nej, jag är egentligen en slarver, utom med texterna. När jag sjunger är det mycket en chansning och det är inte så mycket intellektualisering när det kommer till musiken, utan det är mer att bara köra. Vi har försökt köra lite mer noggrant och mer aktivt med blås och körer, men jag vet inte om det är petigare. Det är mer att om det börjar ta tid är det lätt hänt att det tar ännu mer tid.

Häftig återkomst
På lördag (29/1) drar Klubb Baktakt på Tages i gång för säsongen med Stures Dansorkester i fronten.
– Det ska bli häftigt att komma tillbaka. Miljön är laddad där och sen har vi en ny bandsättning och det är ingen som har hört oss förr, säger Carl-Martin Vikingsson.
Även Snakka San från Göteborgsbandet Kapellet gästspelar med Stures Dansorkester. Klubb Baktakt öppnar 22.00.

Publicerad 25 January 2011 03:00