NBA Jam tar tillbaka spelaren till tidig 90-talskultur.

NBA Jam tar tillbaka spelaren till tidig 90-talskultur.

Tillbaka till 90-talet med NBA Jam

SPELRECENSION NBA Jam

Av
Filip Majetic

NBA Jam minns nog många som ett av de populäraste arkadsportspelen i början av 90-talet. Spelet liknade egentligen inte basket överhuvudtaget och var troligen de flestas våta dröm när det kom till hur man ville att den ädla bollsporten skulle se ut. Med en galen syn på fysiklagarna, snabbt tempo i matcherna, flippade regler och kommentatorer med hybris skördade Jam många fans när det begav sig.

Vad som har hänt är – helt enkelt – nya spellägen. De kallar sig för Remix och det finns både Remix Modes såväl som Remix Tours, och det är i stort sett utmaningar och stegtävlingar där man möter AI:n i matcher med speciella omständigheter. I ett läge får man möta varje lag i NBA steg för steg och får speciella regler som man måste spela utifrån, lite likt Jordan Challenge i NBA 2K11.

I ett annat möts man i små minispel som man känner igen från skolidrotten. Ett exempel, som var det enda som jag tyckte var åtminstone hyfsat, var en omgjord version av ”först till 21” där man måste ”dominera” specifika platser på banan och skörda poäng.

Motståndet är inte fy skam må jag säga. Visst blir det lättare ju mer man spelar, men jag hade vissa svårigheter även på enklaste nivån, just för att AI:n är hyfsat duktig på att samarbeta med sig själv och gärna kör rikligt med alley-oops (A passar till B som flyger i luften och dunkar i korg C) och arbetar koordinerat i defensiven.

Jobbigare blir det online med bristfällig uppkoppling (PS3) och brist på vänner i besittning av spelet. Annars hade det varit galet med fyra muntra vänner samt ett lättlärt spel med väldigt lite djup. Problemet ligger kanske i just djupet. Efter att ha spelat en del och låst upp flera hemligheter (republikaner mot demokrater, att se Obama dunka basketbollen från trettio meter med diverse moves i luften måste anses vara ett av de konstigaste ögonblicken 2010) blev det kanske lite tröttsamt, trots spelets lättillgängliga spelfilosofi.

Det känns som att Jam satsar på att vara en väldigt stor sjö hellre än ett litet hav, vilket kanske inte räcker i längden. Men om man inte har mycket tid och bara vill ha ett spel tillgängligt så funkar Jam helt klart. NBA Jam förlitar sig helt på sitt gameplay och den simpla uppvisningsmatchen, istället för karriärläge och prestigefulla turneringar med lägen som sträcker sig över flera år med regens och allt annat som har dykt upp i de seriösa, konventionella sportspelen.

Jam är fortfarande kvar i arkadhallen och om du gärna hade velat se tidigt 90-tals spelkultur vakna upp igen och samtidigt vill ha några timmars tidsfördriv med skojfriska polare, fundera då på NBA Jam.

FAKTA NBA Jam
Betyg: 3 av 5 - Bra
+ Pick-up-and-play
+ Grafik och ljud
+ Spelkänslan
- Desvärre inget större djup
- Håller inte länge
Spela även: NBA 2K11, NBA Live 10

Releasedatum: 2010-11-26
Utvecklare: EA Canada
Utgivare: EA
Format: [360], Wii, PS3
Rek. ålder: 3 år

Publicerad 25 January 2011 13:30