"Jag kommer att behöva av-Cornelisera mig lite nu. Fokus under våren och hösten ligger på att göra en skiva med egna grejer", säger Jack Vreeswijk. Foto: Robert Svensson

Jack Vreeswijk om framtiden

”Jag kommer att behöva av-Cornelisera mig lite nu”

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

NÖJE. Nyligen kunde den svenska biopubliken se en ung Jack Vreeswijk och hans far Cornelis Vreeswijk porträtterade på bioduken. Samtidigt är Vreeswijk den yngre ute på Sverigeturné med den senaste skivan "Jack Vreeswijk Sjunger Vreeswijk"

Jack Vreeswijk tar en slurk kaffe på andra sidan tråden. Det var spelning med Hans-Erik Dyvik Husby på Circus i Stockholm under gårdagskvällen.
– Jag var hemma vid fyra i natt, så jag har precis kommit upp. Jag försöker att sticka hem så ofta det går efter en spelning, säger han.

Hans-Erik Dyvik Husby är den norske ex-rockaren som gör pappan Cornelis Vreeswijk i filmen "Cornelis".
– Jag älskar filmen, dels för att den är en skön tidsskildring och att den har tagit vara på miljön på rätt sätt. Sen är det en utpräglad musikfilm och det tycker jag är najs.
Hur är det att se sin farsa porträtteras på film?
– Jag tycker bara det är roligt. Jag har träffat Amir (Chamdin - regissören red anm) tidigare och så har jag varit involverad i manuset. Annars är det väl mest spännande för mina söner som aldrig har träffat sin farfar.

Behöver av-Cornelisera sig
Med en far som heter Cornelis Vreeswijk har kraven alltid varit högt ställda på Jack, men med åren har han lärt sig att leva med de ständiga jämförelserna.
– Jag hade något problem för 15 år sedan, men överhuvudtaget var det något jag hade räknat med. Dessutom får jag skylla mig själv eftersom jag faktiskt har gett ut en skiva med hans låtar. Så länge de jämför mig med honom musikaliskt och inte våra ölmagar eller skägg är det okej.

Den senaste skivan "Jack Vreeswijk Sjunger Vreeswijk" är den tredje i ordningen och även om han inte har haft några problem att förhålla sig till sin fars låtar och att ha med dem i repertoaren genom åren, börjar han känna att det är tid att skriva något eget igen.
– Jag kommer att behöva av-Cornelisera mig lite nu. Fokus under våren och hösten ligger på att göra en skiva med egna grejer.
Med filmen "Cornelis" har han emellertid tjuvstartat den egna kreativa processen.
– Det var Amir som frågade om jag ville göra en slags score och det hittade jag ganska lätt. Jag hade läst manuset och hittade en nerv som jag presenterade för honom och han blev eld och lågor. Det är jättekul att man ändå fick sätta någon slags prägel på filmen.

Inget Wembley
Jack Vreeswijk har en rad framträdanden på gång i vår men den sedan länge utannonserade konserten på jackvreeswijk.se på Wembley stadium ställs däremot in.
– Det var ett skämt och det har suttit kvar där hur länge som helst eftersom jag inte har uppdaterat på länge, säger han och skrattar.

Så då är det ingen dröm att stå inför ett fullsatt Wembley?
– Nä, jag är en visknutte. Stora scener är en mardröm när man ska förmedla sån musik. Idealet är 200-400 personer som sitter tätt inpå och som man kan sitta och gagga med, menar Jack Vreeswijk.

”Så länge de jämför mig med honom musikaliskt och inte våra ölmagar eller skägg är det okej”, säger Jack Vreeswijk om sin berömde far. Foto: Robert Svensson

”Så länge de jämför mig med honom musikaliskt och inte våra ölmagar eller skägg är det okej”, säger Jack Vreeswijk om sin berömde far. Foto: Robert Svensson

Namn: Jack Vreeswijk Ålder: 47 Bor: Alingsås Aktuell: Just nu på turné med sina tolkningar av pappan Cornelis Vreeswijks låtar.

Publicerad 01 March 2011 03:00