Boeuf Bourguignon mättar länge. Foto: ViktVäktarna

Boeuf Bourguignon mättar länge. Foto: ViktVäktarna

Låt det puttra på spisen

Boeuf Bourguignon = en rejäl måltid

Av
tema.redaktion@lokaltidningen.se

MAT. Sugen på något riktigt mättande? Denna gryta behöver en stunds puttrande på spisen, men mättnadskänslan infinner sig troligen snabbt.

Boeuf Bourguignon, 4 portioner

Ingredienser:
600 g nötkött, t ex fransyska
2 morötter
2 palsternackor
2 små vitlöksklyftor
1 nät/10 steklökar
200 g små champinjoner, färska
1 msk flytande margarin
2 msk vetemjöl
1 msk tomatpuré
2 små lagerblad
2 krm timjan
3 dl rött vin
1 msk kalvfond
800 g kokt potatis

Gör så här: Skala och tärna grönsakerna, skiva vitlöken, skala smålöken, ansa svampen och skär köttet i 2x2 centimeter stora bitar. Bryn alltsammans i margarinet, pudra på mjölet och tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt det bryna i ytterligare en minut, slå sedan i vin, fond och cirka 3 dl vatten (det skall täck köttet). Låt grytan koka sakta under lock tills köttet är mört, det tar cirka 45-75 minuter. Servera grytan tillsammans med kokt eller pressad potatis.

Receptet kommer från Viktväktarna. ProPoints värde/port: 11.

Publicerad 01 March 2011 03:00