ANTAL. Varje år får Rikskommittén för Sveriges nationaldag in runt 100 ansökningar från föreningar och skolor som vill ha en egen svensk flagga inför den 6 juni. Foto: Colourbox

ANTAL. Varje år får Rikskommittén för Sveriges nationaldag in runt 100 ansökningar från föreningar och skolor som vill ha en egen svensk flagga inför den 6 juni. Foto: Colourbox

70 000 flaggor och fanor sedan 1916

Föreningar som ägnar sig åt välgörande ändamål har stor chans

Av
Johanna Johansson

LANDSKRONA/SVALÖV. Det är Rikskommittén för Sveriges Nationaldag som delar ut flaggor och fanor till organisationer, föreningar och enskilda personer. Enskilda personer skickar dock ansökan till sin hemkommun eftersom det är kommunen som bekostar flaggor till enskilda personer.
Varje år får Rikskommittén för Sveriges nationaldag in runt 100 ansökningar från föreningar och skolor som vill ha en egen svensk flagga inför den 6 juni. Runt en tredjedel av ansökningarna beviljas.

Inte lämpligt
– Eftersom vi inte har så stor budget kan vi inte godkänna alla ansökningar. En flagga kostar runt 500 kronor och en fana, som är fastsatt på en stång man bär, kostar 2 500 kronor. Dessutom uppfyller inte alla ansökningar målen, så det är inte lämpligt om vi skulle godkänna alla, säger Ingemar Wahlberg från Rikskommittén.
Besluten tas nu i april. Störst chans att bli beviljad en flagga eller fana har föreningar med lång historia bakom sig och med många medlemmar.
– Och föreningar som ägnar sig åt välgörande ändamål har stor chans, liksom de som firar något slags jubileum i år.

70 000 flaggor
Det här sättet att dela ut svenska flaggor har nästan hundra år på nacken.
– Det är en gammal tradition att uppmuntra bland annat ideella föreningar. Sedan 1916 har vi på Rikskommittén delat ut 70 000 flaggor och fanor, säger Ingemar Wahlberg.
Huvudmän för kommittén är rikets 21 landshövdingar

Visste du att: Rikskommittén Sveriges Nationaldag skall främja respekten och intresset för nationaldagen och för den svenska flaggan. Kommittén skall främja firandet av nationaldagen genom att samarbeta med lokala organisationer i rikets län och kommuner. Källa: Rikskommittén Sveriges Nationaldag Allmänna flaggdagar: Nyårsdagen den 1 januari Konungens namnsdag den 28 januari Kronprinsessans namnsdag 12 mars Påskdagen Konungens födelsedag den 30 april Första maj Pingstdagen Sveriges Nationaldag den 6 juni Midsommardagen Kronprinsessans födelsedag den 14 juli Drottningens namnsdag den 8 augusti Dag för val till riksdagen FN-dagen den 24 oktober Gustaf Adolfsdagen den 6 november Nobeldagen den 10 december Drottningens födelsedag den 23 december Juldagen den 25 december Källa: Rikskommittén Sveriges Nationaldag

Publicerad 01 April 2011 03:00