Handlare vill ha ordningsvakter

Av
Ida Asplund Ådahl

LANDSKRONA. I går diskuterades ett förslag, mellan handlare och polis, om att byta väktare mot ordningsvakter för att göra centrum tryggare. Något som kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (fp), menar kan vara positivt.
– Jag har inget principiellt emot det, men vi måste ta reda på vad den faktiska skillnaden blir, säger han.

Frågan om väktarna i centrum ska bytas ut mot ordningsvakter prövas just nu. Torkild Strandberg (fp) menar att man måste klargöra vad skillnaden blir.
– Ordningsvakter har större befogenheter att ingripa, men vi måste se vad den faktiska skillnaden blir, säger han och menar att regelverket är komplicerat.
– Det är polisen som avgör om ordningsvakter ska användas och det måste rent geografiskt definieras vilket område eventuella ordningsvakter ska arbeta på.

Synlighet viktigt
Olle Anderberg, projektledare på Citysamverkan är osäker på om bytet skulle bli vara nödvändigt.
– Jag har inget bra svar på det. Jag tror det viktigaste är synlighet, att någon finns där och sätter ner foten om något skulle hända, säger han och menar att exempelvis butiksrån har minskat.

Ständigt arbete
På frågan om centrum behöver bli tryggare svarar Torkild Strandberg (fp) att det alltid finns mer att göra.
– Jag tror aldrig man når en punkt där det inte finns mer att göra. Ett av våra viktigaste mål är att arbeta med trygghetsfrågor i Landskrona, och den här diskussionen är ett inslag i det, säger han.

Publicerad 01 July 2011 03:00