Cezar Alassamaray har skejtat i ett par år och kommer att hjälpa till på skejtskolan.

Cezar Alassamaray har skejtat i ett par år och kommer att hjälpa till på skejtskolan. "Jag kommer att lära ut grunderna", säger han.

Skejtskola för tredje året i rad

"Är så mycket mer än en sport"

Av
Ida Asplund Ådahl

LANDSKRONA. I dag drar skejtskolan igång, arrangerad av Plantan och Kultur- och fritidsklubben, igång för tredje året i rad.
– Att åka skateboard är inte bra en sport, det är en hel kultur fylld av kreativitet. Därför vill vi stötta det, säger Murat Saglamoglu, projektledare Plantan.

För tre år sedan startade skejtskolan, så som den ser ut i dag. Ett femtontal elever med medlemskap i Kultur- och fritidsklubben kommer att delta i årets upplaga som arrangeras under juli.
– Vi kommer att träffas tre gånger i veckan på skejtparken, mellan klockan 10 och 12, säger Cezar Alassamaray, assistent på skejtskolan och berättar att han är den som lär ut de mest basala grunderna.
– Min bror är den som är allra bäst på att åka, så vi delar in gruppen och jag lär ut baskunskaperna, sedan skickar jag över barnen till min bror för vidare kunskaper.

Tjejer vanligare
Skejtskolan riktar sig till barn i första klass upp till sjätte. Och under föregående år är det flest killar som har lockats till skejtparken. Men Cezar Alassamaray tror att det blir vanligare att tjejer också skejtar.
– Förra året tog jag hand om 3?4 tjejer. Många tycker säkert att skejting är en pojksport, men jag tycker inte det. Tjejer är kanske fortfarande en minoritet vid ramperna, men jag gillar inte könsuppdelningar inom sport.

Fysisk aktivitet
Cezar Alassamaray tycker att skejtskolan är en bra ingångsport till att barn och ungdomar ska få en chans att testa på om sporten är någonting för dem.
– Jag har själv testat mig fram för att hitta det jag vill syssla med, och en sak av dem är skejting, säger han och menar att fysisk aktivitet är viktigt.
– Det blir en paus från allt det digitala ? en paus från både den ena och den andra boxen som man lätt fastnar vid hemma. Jag tror att många fastnar vid tvn eller datorn, säger Cezar Alassamaray.
– Skejting handlar även mycket om foto, mode och musik. Mycket omkring sporten baseras på kreativitet. Därför tycker vi det är viktigt att stötta skateboardåkning, säger Murat Saglamoglu.

Publicerad 01 July 2011 10:00