Anna-Eva Andersen tävlar med en kraftig chokladmousse men tycker även om att baka sommarlätta muffins. Ett eget recept är med lavendelsmaksättning och fläderfrosting, toppad med kanderat rosblad.

Anna-Eva Andersen tävlar med en kraftig chokladmousse men tycker även om att baka sommarlätta muffins. Ett eget recept är med lavendelsmaksättning och fläderfrosting, toppad med kanderat rosblad.

Anna-Eva Andersen sugen på söt seger

Hoppas på revansch i Årets Bak- och Dessertmästare

Av
Ida Asplund Ådahl

TÄVLING. Över tvåhundra bidrag från hela landet har kommit in till tävlingen Årets Bak- och Dessertmästare. En av semifinalisterna är Anna-Eva Andersen från Landskrona, som nu hoppas på seger när omröstningen för en finalplats dragit igång.
Förra året nådde jag inte fram till final, men i år hoppas och tror jag att chanserna är större, säger hon.

Förra året tävlade Anna-Eva Andersen med en sommarbetonad dessert med smaker av mandel, rabarber och jordgubbar. Men i år bjuder hon på en kraftigare dessert som hon och hennes man spånade fram idéer till.
I år blir det en mocca- och whiskeydoftande chokladmousse med kavringpärlor och aprikos, säger hon och förklarar att det var smakkombinationerna som lockade fram hennes receptidé.
Jag tycker att vi kom fram till ett bra resultat, säger hon och menar att kavring inte är så konstigt i en dessert som det kan tyckas vara.
I en riktigt traditionell skånsk äpplekaka ska man ha i riven kavring. Jag tyckte det var kul att få med ett skånskt inslag desserten.

Bra stöttning
Anna-Eva Andersen har alltid varit intresserad av matlagning, men det är de senare åren som bakningen har fått större betydelse i hennes liv.
Jag är på gymnasienivå utbildad i matlagning och det var verkligen vad jag ville syssla med. Men när jag kom ut i arbetslivet insåg jag att det var på hobbynivå det var som roligast, säger hon och berättar att hon numera är omskolad till sjuksköterska och att kollegorna är ett fint stöd under tävlingen.
Tävlingen har tagit en del tid när omröstningen för finalplatserna börjat, men jag har fått mycket stöttning från vänner och kollegor, säger Anna-Eva Andersen.

Fokus på smaker
Den 14 augusti är det avgjort vem som har vunnit titeln som Årets Bak- och Dessertmästare, något som Anna-Eva Andersen ser fram emot.
Det ska bli roligt att se hur det går. Som det ser ut i nuläget ligger jag på plats fyra, säger hon och berättar att man kan följa röstningen på Internet.
Förra året hastade jag ihop någonting och kunde ha gjort en bättre maräng. Men i år har jag fokuserat på smakerna. Jag tror faktiskt att mina chanser att komma till final är större i år, säger Anna-Eva Andersen.

Sedan ett år tillbaka har Anna-Eva Andersen och hennes man en kolonilott där hon gillar att pyssla och baka. ?Jag som lovade mig att aldrig bli sådär rosa puttenuttig. Men rosa detaljer och cupcakes passar här på kolonin?, säger hon. FOTO: Ida Asplund Ådahl.

Sedan ett år tillbaka har Anna-Eva Andersen och hennes man en kolonilott där hon gillar att pyssla och baka. ?Jag som lovade mig att aldrig bli sådär rosa puttenuttig. Men rosa detaljer och cupcakes passar här på kolonin?, säger hon. FOTO: Ida Asplund Ådahl.

Publicerad 02 July 2011 03:00