Fredrik Gertten.

Fredrik Gertten.

”Dole kommer inte gilla den”

Ny film av Fredrik Gertten

Av
Fredrik Magnusson

Fredrik Magnusson

FILM. Fredrik Gerttens projekt ”Bananas” blev inte bara en dokumentärfilm utan också ett internationellt uppmärksammat rättsfall där Dole stämde filmaren och gjorde allt för att stoppa filmen. Nu har Fredrik gjort en ny film om erfarenheterna från den tiden.

Filmen, som håller på att klippas, går under namnet ”Big Boys Gone Bananas” och handlar inte så mycket om bananarbetare utan istället fokuserar den på de mekanismer som styr vad som hamnar i tidningen och vilken sida som får berätta sin historia.
Under det 18 månader långa rättsfallet som följde Fredriks förra film samlade han på sig en del material.

– Det var ju en dokumentärfilmarreflex att dokumentera det hela men jag visste inte var det skulle landa, säger han.

Fredrik försökte flera gånger få journalister, både i Sverige och USA, att ta sig an fallet med bananarbetarna men fick hela tiden svar att fallet med de sjuka bananarbetarna i Nicaragua låg för långt bort för att intressera läsarna.

Istället fick Fredrik utstå ganska hård kritik från medier och andra dokumentärfilmare eftersom Dole lyckades plantera en egen historia som gjorde gällande att det som visades i ”Bananas” var lögn.
– LA Times, bland annat, köpte historien. Många av dem som lade sig i debatten hade inte ens sett filmen.

Har du med kritikerna i nya filmen?
– Jag har frågat varenda en av dem om de vill ställa upp och snacka men ingen ville.

Vad tror du Dole tycker om den nya filmen?
– De kommer inte att gilla den men jag tror inte de kommer att stämma mig.

Rättsfallet kring Bananas har drabbat Fredrik Gertten och hans bolag ekonomiskt och det är en tuff verklighet för dokumentärfilmare.
– Dokumentärfilmare har levt i sin egen värld men nu är det tydligt att de kan utgöra ett hot och då får man farligare fiender.

– Vår försäkring mot att bli stämda inför ”Bananas” var på 10 000 dollar. Inför den här filmen ligger självrisken på 200 000 dollar.

”Big Boys Gone Bananas” har premiär under vintern 2011-2012.


Publicerad 01 October 2011 08:00