Den strandade torrdockan har sedan 27 november kunnat beskådas av förbipasserande på E6:an. Foto: Sarah Bernshed

Den strandade torrdockan har sedan 27 november kunnat beskådas av förbipasserande på E6:an. Foto: Sarah Bernshed

Strandade torrdockan bärgas snart

Skylten nedplockad men torrdockan ligger kvar

LANDSKRONA. Hallå där Jonas Hansson, VD på Öresund Drydocks! Den 27 november slet sig en torrdocka loss på grund av stormen Berit och drev in i Lundåkrabukten. Under julen var en skylt uppsatt på den havererade dockan som sade "God Jul! Problem är till för att lösas!".

Hur tänkte ni där?
– Vi ville utnyttja det perfekta läget ut med vägen att önska bilister och lastbilschaufförer god jul och gott nytt år. Vi kom på det själva och det var inget att fundera på, en kul grej.

Nu är skylten borta, varför?
– Tja, nu är julen och det över, så den har tjänat sitt syfte.

Vad händer nu?
– Vi jobbar just nu med tillståndsbiten, tillsammans med det bärgningsföretag vi har skrivit kontrakt med, och hoppas ha detta på plats i mitten av januari och komma i gång då.

Hur kommer bärgningen att gå till rent konkret?
– Vi vill inte säga något förrän tillståndet är på plats, men i stort sett kommer det innebära att den kommer att tas ut med hjälp av Archimedes princip, så den kommer att flyta ut.

 


Archimedes princip är en lag i hydrostatiken som säger att en kropp som är helt eller delvis nedsänkt i en vätska påverkas av vätskan med en uppåtriktad kraft vilken till sitt belopp är lika med den undanträngda vätskans tyngd. (Källa: NE.se)

Publicerad 05 January 2012 07:00