Louise Hoffsten har hittat lusten att göra musik igen. foto: fredrik etoall

Louise Hoffsten har hittat lusten att göra musik igen. foto: fredrik etoall

Louise Hoffsten har hittat lusten igen

Hade nästan gett upp musiken

MUSIK. Louise Hoffsten har hittat lusten till att göra musik igen. Hon hade mer eller mindre gett upp på grund av hur musikbranschen ser ut idag men ett möte med nya människor fick henne att tänka om.

Nya skivan ”Looking for Mr God” är den första engelskspråkiga skivan Louise gett ut på många år. Senaste släppen har varit svenskspråkiga.
- Det har gått fram och tillbaka genom karriären. Jag började skriva låtar på engelska och har egentligen aldrig lyssnat på svensk musik men så började jag samarbeta med Peter Le Marc. Att skriva på svenska är en utmaning och du är väldigt naken. När du skriver på engelska kan gömma dig, säger Louise.
Det var absolut ingen självklarhet att det skulle bli någon ny skiva.
- Jag tar aldrig något för givet men så träffade jag två nya låtskrivare, Sandra Bjurman och Stefan Örn, som en gemensam vän presenterade för mig.
- Jag var skeptisk till en början men kände efter att vi tagit en kaffe ihop att det skulle fungera. Jag har försökt att skriva ihop med många människor men det är långtifrån alla gånger det fungerar.
Vad var det som fungerade nu?
- Det var unga och oförstörda, inte bittra alls och sa bara ”ja det går” hela tiden. Jag hade nästan gett upp med musiken.
Varför då?
- Det berodde på allting egentligen, både privat och annat, men tittar du på musikklimatet så kände jag att man var tvungen att börja om från början igen. Du kan inte bara släppa en skiva utan det ska vara som en tidning eller något annat. Jag vill göra det för musiken, allt annat skiter jag i. Nu vill jag bejaka den lusten jag fick med mig.

Skynda långsamt
Louise Hoffsten är väldigt tillfreds med var hon befinner sig idag.
- Jag är väldigt lyckligt lottad som fick chans att skynda långsamt och bygga upp en karriär, det inser jag idag. Jag har hållit på sedan jag var 18 år och nu är jag 46 och det jag har byggt upp vill jag ta hand om.
Det är den svenska publiken Louise värnar om, några planer på att försvinna iväg för en internationell karriär finns inte, familjen och barnen är det viktigaste.
Vinterns medverkan i ”Stjärnorna på slottet” är heller inget som Louise verkar tänka på speciellt mycket, hon är glad att hon fick sjunga lite under sin dag.
- Jag längtade efter mina musiker, det gör jag alltid när jag är ifrån dem. Rubriker tänker jag inte på, jag är ingen gröngöling.
Förutom den nya lusten till musik har Louise barnboksprojektet ”Där Orgierna Dansar” ihop med Martin Widmark.
- Det är baserat på ett avsnitt ur min bok ”Blues”. Martin, som också är från Linköping, har skrivit och jag har spelat in en barnslig improvisation som ett soundtrack till boken. Han bor också i Enskede så det var väl bara en tidsfråga innan vi östgötar skulle träffas.

Här kan du se Louise Hoffsten under våren:

2/3 Luleå, Kulturens hus 9/3 Jönköping, Jönköpings Teater 15/3 Malmö, Palladium 22/3 Örebro, Konserthus 23/3 Bollnäs, Kulturhuset 24/3 Härnösand, Parkaden 29/3 Göteborg, Lorensbergsteatern 30/3 Stockholm, Rival 31/3 Stockholm, Rival 14/4 Halmstad, Halmstads teater 18/4 Kungsbacka, Kungsbacka teater 19/4 Växjö, Växjö teater 20/4 Karlstad, C C C 21/4 Linköping, Konsert & Kongress

Publicerad 16 January 2012 08:00