Sänkt moms märks måttligt – krögare försiktigt positiva

Av
Malin Nävelsö

LANDSKRONA. Vid årsskiftet sänktes momsen på restaurang- och cateringtjänster till 12 procent. Alliansregeringen hoppas att åtgärden skall skapa jobb för unga och stimulera till företagande. I Landskrona märks förändringen ännu så länge inte så mycket, även om några restauranger sänkt priset på luncherna.
Inferno och Speaker´s Corner är två restauranger som valt att sänka lunchpriset. Lillis Jönsson, ägare till Inferno i centrala Landskrona, är försiktigt positiv till momssänkningen.
– Vi får se längre fram vad det betyder – det är lite för tidigt än. Vi sänkte priset på dagens, för har staten sänkt så här så får man ju visa på något sätt att man också gör något. Vi kan inte anställa någon nu, utan det får vi se senare i så fall.

Regeringens intention är att sänkningen från 25 till 12 procents moms även skall innebära en förenkling av skattereglerna för branschen, eftersom skattesatsen för livsmedel och hotell redan är 12 procent. Stora restaurangkedjor som exempelvis McDonald´s har annonserat att man både sänker priserna och planerar att anställa mer personal.

På Landskronas mindre krogar tar man det lite mer försiktigt och prioriterar nyanställningar före stora prissänkningar. Göran Öhman driver lunchservering på Gamla Bryggan i Stadshuset och är en av dem som valt att nyanställa.
– Vi har anställt en person. Det var ju regeringens intention och då tycker jag att man kan försöka göra det. Visst får sänkningen betydelse, men momsen täcker kanske en tredjedel av vad en anställd kostar. Utan sänkningen hade många fått höja priserna på grund av ökande råvarupriser, men nu kan vi låta dem ligga stilla.

Publicerad 19 January 2012 16:24