Efter tre års lagring på ekfat kan Henric Mohlin nu gå och bära omkring på sin förstfödde. Foto: Mikael Öhrn

Efter tre års lagring på ekfat kan Henric Mohlin nu gå och bära omkring på sin förstfödde. Foto: Mikael Öhrn

Det blev en whisky

Spirit of Hvens förstfödde har landat

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

S:T IBB. Nu är Ven även utsatt på whiskykartan. En lång väntan är över.
– Det är lite som att gå gravid, säger upphovsmannen Henric Mohlin.

Tankarna på en egen whisky fanns där redan vid förra decennieskiftet, men först 2008 satte produktionen i gång. Efter att ha lagrats på ekfat i tre år är den första single malt-whiskyn nu klar för försäljning på Systembolaget, men också i Danmark och i andra länder.
– Internationellt är det kanske inte så stort, men för oss är det. Det är den första whiskyn som har gjorts i Skåne, i alla fall lagligt, säger Henric Mohlin.
Och det är en tillverkning som tar tid.
– Det är lite som att gå gravid, om man som man kan jämföra med det? Man går hela tiden och tittar och undrar "kommer det inte snart?", säger Henric Mohlin symboliskt.

Symbolik styr

Just symboliken kommer igen. Förstautgåvan av Spirit of Hvens, som drivs av makarna Henric och Anja Mohlin, första single malt-whisky har släppts i 4 444 flaskor och namnet som den förstfödde bär är Urania – astronomins beskyddare i grekisk mytologi.
– Jag är mycket för symbolik. Urania är den nionde musan i grekisk mytologi och den som hanterar vetenskap och kärlek. Det är lite det vi vill förmedla här.

Efter tre års lagring på ekfat kan Henric Mohlin nu gå och bära omkring på sin förstfödde. Foto: Mikael Öhrn

Efter tre års lagring på ekfat kan Henric Mohlin nu gå och bära omkring på sin förstfödde. Foto: Mikael Öhrn

Lite vatten i

Hur ska man avnjuta den bäst?`
– Med en god vän eller med sin kärlek. Jag tycker själv om att dricka den med lite vatten i.
Spirit of Hvens single malt-whisky kommer att finnas till försäljning på Systembolaget för 1 895 kronor flaskan. Av den whisky som började produceras 2008 håller 90 procent fortfarande på att lagras. En ungefär lika stor upplaga kommer att buteljeras nästa år, då till ett lägre pris.

Spirit of Hvens första single-malt whisky är klar. Foto: Mikael Öhrn

Spirit of Hvens första single-malt whisky är klar. Foto: Mikael Öhrn

2008 satte tillverkningen av whisky på Ven igång. Foto: Mikael Öhrn

2008 satte tillverkningen av whisky på Ven igång. Foto: Mikael Öhrn

Enligt Henric Mohlin kommer procentuellt fem procent av råvaran i Urania från Ven. Resten kommer från Tyskland och Skottland. Lagringen har skett på ekfat från USA, Spanien och Frankrike. Om whisky: Whisky (whiskey på Irland och i USA) kommer från gaeliska uisge-beatha, vilket kan översättas livets vatten. Spritdryck som görs på spannmål och lagras på ekfat. För att spriten ska kunna betecknas som whisky måste den lagras på just ekfat i minst tre år. Skotsk whisky indelas i tre huvudtyper: grainwhisky, tillverkad av jäsbar vört (främst omältade sädesslag), maltwhisky, tillverkad av malt (korn som genomgått mältning), samt blended whisky (en blandning av malt- och grainwhisky). Källa: Nationalencyklopedin

Publicerad 20 January 2012 10:57