Februari är något av en ödesmånad för landets niondeklassare. Foto: Colourbox

Februari är något av en ödesmånad för landets niondeklassare. Foto: Colourbox

”Låt valet till gymnasiet få ta tid”

Februari är något av en ödesmånad för landets niondeklassare

Av
Hanna Nilsson

VAL. Februari är något av en ödesmånad för landets niondeklassare. Då ska nämligen valet till gymnasiet vara gjort.
– Framför allt är det viktigt att låta det ta tid att bestämma sig. Man bör ta reda på så mycket fakta som möjligt, både om programmen och om sig själv, säger studie- och yrkesvägledaren Anna Ekelund-Täreby.

I höstas infördes den nya gymnasieskolan. För den som går i nian innebär det bland annat nya betyg när man börjar på gymnasiet.
Men Anna Ekelund-Täreby tror inte att den nya gymnasieskolan kommer att göra valet svårare för eleverna.
– Möjligen kan det ju vara så att föräldrar och äldre syskon som gått i den gamla gymnasieskolan blandar ihop det lite, men vi har bra information som vi delar ut till eleverna.

Svårt att veta

Under hösten och vintern har hon mött blivande gymnasister som både haft svårt att välja och en del som vet precis vad de vill.
– För de som är osäkra på vad de vill och stressar upp sig över valet är det viktigt att avdramatisera det. Jag brukar säga till oroliga elever som nästan låst sig inför beslutet att ”du dör inte om du väljer fel”. När jag träffar elever som vet vad de vill så handlar det mest om att se till att de väljer ett program som ger dem rätt behörighet inför det de vill studera på högskolan.

Inga strategiska val

Anna upplever inte att niondeklassarna hon träffar resonerar särskilt mycket kring att göra så kallade strategiska val.
– Eleverna är mer här och nu och det är väldigt viktigt att de är det. Merparten av dem vill gå en utbildning där de kan göra ett gott resultat.
Något som hon betonar är viktigt är att inte välja ett program bara för att kompisen gör det.
– Det är viktigt att välja något som man själv vill och är intresserad av. Där har vi vuxna en stor roll i att prata med ungdomarna om vikten av att välja det som är bäst för dem själva och inte för någon annan.

Så går valet till

Sista datum för att välja program och skola till gymnasiet varierar mellan olika kommuner, men i de flesta fall ska valet göras någon gång under februari. Under april och maj pågår så kallade omvalsperioder då elever har chans att ändra sina val. I juni eller juli kommer antagningsbeskedet, som baseras på slutbetygen från nian, hem i brevlådan.

Publicerad 21 January 2012 12:00