Pannkakor är givet på brunchen. Foto:Britt-Marie Knutsson

Pannkakor är givet på brunchen. Foto:Britt-Marie Knutsson

Brunch – en bra start efter sovmorgonen

Av
Britt-Marie Knutsson

MAT. På helgerna unnar väl de flesta sig en välbehövlig sovmorgon efter att ha gått upp i ottan under veckan. Då är brunchen ett ypperligt sätt att starta dagen. Brunch är en kombination av frukost och lunch, vilket ju hörs på namnet, och består av flera olika varma och kalla rätter. Till exempel är nybakade scones ett klassiskt brunchbröd. Här är också tips på fluffiga pannkakor, en fruktig smoothie och bönor i hemmagjord tomatsås. De smakar fantastiskt gott ihop med en krämig vit- och blåmögelost och slår burkbönor med hästlängder.

Melon-, jordgubb- och myntasmoothie
2 glas
3 dl vaniljyoghurt
150 g jordgubbar
100 g galiamelon, utan skal och kärnor
5 blad mynta
1 - 2 msk florsocker

Mixa yoghurten med jordgubbar, melon och myntablad. Smaka av med florsocker. Häll upp i glas.


Fluffiga minipannkakor
4 portioner
4 ägg
2,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ dl strösocker

Till servering
lönnsirap
bacon

Dela äggen i gulor och vitor.
Vispa äggulorna med mjölk och tillsätt mjöl och salt. Vispa till en slät smet.
Vispa äggvitorna till hårt skum, blanda ner sockret och vispa en stund till. Vänd försiktigt ner pannkakssmeten i de vispade vitorna.
Stek små pannkakor några minuter på varje sida.
Servera med lönnsirap och/eller bacon.


Scones
4 portioner
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g smör
1,5 dl filmjölk

Till servering
Creme cheese
Lemon curd

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Skär smöret i mindre bitar och lägg i bunken. Nyp ihop ingredienserna. Tillsätt filmjölk och knåda snabbt ihop till en smidig deg.
Dela degen i 6 bitar och platta ut dessa till rundlar, ca 6 cm i diameter.
Grädda sconesen på bakplåtspappersklädd plåt i 225°C ca 10 minuter.
Servera med exempelvis creme cheese och lemon curd.


Bönor i tomatsås med mögelost
4 portioner
1 gul lök
500 g passerade tomater
½ dl rödvinsvinäger
½ dl mörk sirap
1 msk senap
2 tsk worchestersås
½ tsk chilipulver
1 nypa cayennepeppar
1 tsk salt
500 g blandade kokta bönor

Till servering
Bavaria blu eller annan mild blå-/vitmögelost

Hacka löken och fräs i lite smör i en kastrull.
Häll ner de passerade tomaterna, vinäger, sirap, senap, worcestersås och kryddor. Koka ca 15 minuter och mixa därefter såsen slät. Smaka av.
Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner dem i tomatsåsen och låt allt få ett uppkok.
Servera med mögelost.


Bönor i tomatsås med mögelost Foto: Britt-Marie Knutsson

Bönor i tomatsås med mögelost Foto: Britt-Marie Knutsson

Publicerad 21 January 2012 12:00