Suget för att ta plats bakom trummorna finns där alltid för Bertil Svensson. Foto: Per Månsson

Suget för att ta plats bakom trummorna finns där alltid för Bertil Svensson. Foto: Per Månsson

Fredsprisvinnaren som gärna tar plats bakom jazztrummorna

Jazzentusiasten Bertil Svensson tjänstgjorde för FN i Kongo

Av
Mikael Öhrn

Mikael Öhrn

LANDSKRONA/PORTRÄTTET. Jazzintresset fanns där redan i ungdomsåren och tidigt fann han sig också tillrätta bakom trummorna. Något som bara föll sig naturligt för fredspristagaren Bertil Svensson.

– Medan andra i min ålder lyssnade på Tommy Steele och Elvis Presley, lyssnade jag på jazz. Men jag vet inte
varifrån musikintresset kom för vi har inga musiker i familjen, säger han.
Trummorna lade han dock undan redan på 70-talet när han började arbeta som kontrollrumsingenjör, och senare som skiftchef, på Barsebäcksverket. Skiftarbetet tillät nämligen inte så mycket reptid. Även om han är noga med att påpeka att han inte är någon jazzmusiker, utan bara jazzentusiast, händer det mer än en gång att han tar plats bakom trummorna igen.
– Vi var ett gäng på Barsebäcksverket som tränade in en repertoar i början av 2000-talet för att bjuda anställda med respektive på lite låtar. Det gjorde vi några gånger. Sen kom nedläggningsbeslutet, saxofonisten och vokalisten slutade, och det rann ut i sanden, säger Bertil Svensson och nämner samtidigt att man även fick ett par spelningar utanför Barsebäcksverket.

Bokar band

I tre års tid har han nu varit engagerad i Jazzhouse Landskrona. Där har han hand om bokningarna.
– Jag brukar åka runt på jazzfestivaler och knyta kontakter. Senast i dag fick jag en demo och dvd från ett band i Göteborg som vill ner, så vi behöver inte direkt jaga band.
Under jazzkvällarna, som permanent nu har flyttat till Tages Nightclub, händer det också flera gånger att han plötsligt har tagit plats bakom trummorna. Och suget finns där ständigt.
– Jovisst är där ett sug. Vi har en idé om att försöka sätta ihop ett gäng som kan spela i pauserna på jazzklubbens arrangemang.

Fått Nobels fredspris

Inne på kontoret hänger ett inramat diplom som vittnar om tjänstgöringen som FN-soldat i inbördeskrigets Kongo 1963. FN fick nämligen motta Nobels fredspris 1988 och alla som hade tjänstgjort för organisationen fick ta del av utmärkelsen i form av detta diplom.
– Jo, så man har även fått fredspriset, säger han med ett leende.
Han var i Kongo i slutet av FN:s mandat där.
– Jag var aldrig inblandad i några strider. Det var nära en gång när jag hade varit där i några veckor, men det blev aldrig något allvarligt av det.
– Det man annars frapperas av i dag är att när man ser bilder därifrån ser det likadant ut som det gjorde för 50 år sedan. Det har inte hänt ett smack trots att det har pressats in mängder av pengar i form av bistånd. Jag har tänkt att jag skulle åka ner och titta, men vågar inte. Det är nästan värre där i dag.

Bertil Svensson är jazzentusiasten som gärna tar plats bakom trummorna när det inte är storbandsjazz eller modern jazz i stereon. Foto: Mikael Öhrn

Bertil Svensson är jazzentusiasten som gärna tar plats bakom trummorna när det inte är storbandsjazz eller modern jazz i stereon. Foto: Mikael Öhrn

Personligt: Namn: Bertil Svensson Ålder: 68 Bor: Landskrona (infödd Landskronit) Gör: Pensionär (före detta ingenjör) och sitter med i två bostadsrättsföreningar som HSB Landskronas representant i styrelsen, Lyssnar helst på: Storbandsjazz som till exempel Count Basie och Duke Ellington. Aktuell: Sitter med i styrelsen för Jazzhouse Landskrona som drog i gång säsongen i helgen.

Publicerad 27 January 2012 11:45