Ingrid Bengtsson, ordförande i Fredrika Bremer Förbundets Landskronakrets. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Ingrid Bengtsson, ordförande i Fredrika Bremer Förbundets Landskronakrets. Arkivfoto: Mikael Öhrn

Hallå där Ingrid Bengtsson...

... ordförande i Fredrika Bremer Förbundets Landskronakrets

Av
Moa Lundgren

För ett tag sedan startades ett projekt för att hjälpa unga kvinnor från gymnasiet in i arbetslivet. Fokus var framförallt på kvinnor från andra länder. Hur gick det egentligen?
– Vi trodde att det skulle vara lätt att få tag på kvinnor som ville delta i projekt-et och svårare att få tag på mentorer, men det blev nästan tvärtom. Vi hade svårt att få tag på adepter.

Varför det?
– Vi tror att många unga kvinnor med annan bakgrund som har svårt att komma in i det svenska samhället kanske även har föräldrar som stretar emot och som inte vill att de kommer till oss.

Hur många kvinnor har varit med i projektet?
– Tre eller fyra stycken, men som det ser ut har de inte stannat kvar i projektet, men det måste vi titta närmare på.

Vad kunde ni gjort annorlunda?
– Vi har tänkt att vi kanske skulle ha vänt oss till lite äldre kvinnor, unga mammor till exempel som redan har tagit studenten, de kanske är mer mottagliga för att vara med och lättare kan uttrycka vad de själva vill ha hjälp med. Vi kan hjälpa till med allt möjligt, om deras barn behöver hjälp i skolan till exempel, eller det de efterfrågar helt enkelt.

Vad händer nu?
– De som har varit inblandade har jobbat väldigt hårt med det här. Men nu måste vi prata om hur vi ska utveckla projektet för att hitta den målgrupp vi tänker oss. Vi ska fortsätta med projektet. Vi kämpar på tills det blir nattsvart.

Publicerad 01 June 2012 16:09