Inga skattehöjningar när treklövern planerar att satsa på vård och skola

Av
Moa Lundgren

LANDSKRONA. När tre-klövern lägger fram sitt budgetförslag anpassas den efter en ny ekonomisk situation.
– Vi rättar mun efter matsäck, säger kommunstyrelsens ordförande, folkpartisten Torkild Strandberg.
En enig treklöver står bakom budgetförslaget.
– Klart det är diskussioner, men det gäller att ge och ta och vi har fått igenom det vi har begärt, säger Lillian Håkanson, miljöpartiet.
I budgeten prioriteras vård, skola och omsorg. Treklövern vill bland annat fortsätta att bedriva arbetsmarknadsprojekt för att få ungdomar i arbete.
– Vår sociala problematik är stor, så vi behöver de här insatserna, säger Torkild Strandberg.

Spartaktiker

Trots det ekonomiska läget vill treklövern betona att förslaget inte innebär några förändringar i kvalitén på vård, skola eller omsorg.
– Besparingarna handlar om att effektivisera arbetssätten, och vi har räknat på en låg vinst som en försiktighetsåtgärd, säger Torkild Strandberg.
När arbetssätten effektiviseras räknar treklövern i stället med att få pengar över. Investeringar som treklövern föreslår går bland annat till renoveringar av gruppboenden och till ombyggnaden av Glumslövs skola.

Födelsedagsbarn

Mycket pengar läggs även på planerna för Landskrona stads jubileum nästa år. Drygt 15 miljoner läggs undan åt kalaset. En halv miljon extra läggs också på att hålla gator och torg rena. Men några skattehöjningar för att bekosta det hela är inte att vänta.
– Vi föreslår en helt oförändrad skatt, de här satsningarna är helt inom ramen för vad vi har råd med, säger Torkild Strandberg
Nu läggs budgetförslaget fram till kommunstyrelsen och senare i höst kommer förslaget tas upp för diskussion i kommunfullmäktige.

Publicerad 01 June 2012 16:09