Nya metoder mot inbrott i Glumslöv

Av
Moa Lundgren

GLUMSLÖV. Nu hålls nya möten i Glumslöv för att tillsammans lösa inbrottsproblemen. – Vi är gärna med och prövar nya sätt, säger Lennart Pettersson i Glumslövs byalag.
Glumslöv har länge varit hårt drabbat av villainbrott. Och även om inte polisens stationschef i Landskrona, Jörgen Pettersson, ser att inbrotten på orten ökar så är det fortfarande ett faktum att Glumslövs läge lockar till sig tjuvar.
– Läget nära motorvägen gör att ligor som reser runt, lätt hittar till orten, säger han.

Svårt att lösa

Endast fyra procent av bostadsinbrotten i landet klaras upp enligt statistik från Brå.
– Det här handlar om professionella ligor som utför inbrotten väldigt snabbt, därför är det svårt att hitta gärningsmännen, säger Jörgen Pettersson.
Nu i början av sommaren har därför polis, kommunen och byalaget planerat ett nytt möte där man tillsammans ska fortsätta att prata om hur man ska komma tillrätta med problemen.
– Vi har stort förtroende för polisens sätt att arbeta med frågorna, men det kanske krävs nya metoder och angreppssätt, säger Lennart Pettersson, ordförande i Glumslövs byalag.
Och inspiration och nya arbetssätt är att vänta. Under sommaren sneglar polismyndigheten på grannländerna. Både Danmark och Norge har haft liknande problematik, med större ligor som ofta gör organiserade inbrott i byar nära motorvägarna. Och där har antalet uppklarade brott blivit fler.
– Det är för tidigt att i dag gå ut och säga exakt vilka metoder det kommer att handla om, men vi kommer att titta på hur de har jobbat, säger Anneli Manelli, när-polischef i Landskrona.

Nya tjänster

Även från kommunens sida planerar man nu nya metod-er för att hålla liv i just sammanslutningen Grannar mot brott, så att inte engagemanget falnar.
– Ofta är det lätt att starta grannsamverkan, men svårt att hålla liv i den, säger kommunens trygghetssamordnare, Annika Vågsäter.
Nu planerar därför hon och kommunen en sms-tjänst där engagerade bybor ska kunna få ett sms eller ett mejl en gång i månaden om läget i byn.
– Det kan innehålla statistik på hur brotten har sett ut den senaste månaden i området och ett tips på vad man själv kan göra för att minska brotten.

Publicerad 01 June 2012 16:09