Ett spel för fansen

Recension av WWE'13

Av
Peter Ekberg

Årets upplaga av de konstant strömmande wrestlingspelen är här. Med en grafikmotor som fortfarande tycks befinna sig tio år tillbaka i tiden och med en stelhet som skulle få vilken amatörskådis som helst att skämmas ska vi alltså sopa mattan med varandra igen.
Wrestling på tv ser allt som oftast oäkta ut och även i spelform syns det att smällarna är på låtsas och att uttrycken av smärta endast beror på skådespeleri och inte på egentliga fysiska skador. Löjligt, tramsigt och egentligen helt meningslöst, men samtidigt är det ganska charmigt. Det som däremot tas på största allvar är själva inramningen. Hela tiden får vi förklarat för oss att det visst är på blodigt allvar och var och varannan kämpe gör sitt bästa för att visa att just han är herre på täppan. I kampanjläget fungerar det dock förvånansvärt bra. WWE 13 utspelar sig nämligen under en kritisk tid i wrestlingens historia. Under nittiotalet kämpade två rivaliserande ligor mot varandra om såväl tittarsiffror som brottare. Detta presenteras via arkivklipp varpå vi själva får spela igenom utvalda matcher, komplett med bland annat de riktiga kommentatorerna. Nu är det kanske inget som får någon annan än den inbitne wrestlingfantasten att hoppa jämfota, men det visar ändå på en hel del engagemang och kärlek från utvecklarens sida.
Det genomsyrar hela WWE 13. Det märks att man vill skapa bästa möjliga wrestlingspel och ge alla fansen exakt vad de vill ha. Legendariska matcher återges, populära kommentatorer rapporterar ivrigt och de kända brottarna grymtar och slår sig för bröstet. För de som har inblick i fenomenet är det säkert många episka ögonblick som ges, för oss andra är det bara ännu ett wrestlingspel, om än lite bättre och lite intressantare än vad vi väntat oss.
Det är precis som vanligt både stelare och mindre dynamiskt än andra beat em ups, men samtidigt är det det första wrestlingspelet på länge som faktiskt fått mig att intressera mig för lite om vad som händer utanför ringen. Visst erbjuder WWE 13 otroliga mängder brottare, historiska matcher och möjligheten att ändra inställningar tills det inte finns någon morgondag, men det är ändå i första hand ett spel för fansen. För oss andra är det mest en överraskande bra, men snabbt bortglömd, digital historielektion om amerikansk brottning.
 

Betyg: 3 av 5 – Bra

+ Bästa wrestlingspelet på länge + Ovanligt pedagogiskt - Fortfarande endast för fansen - Grafiskt föråldrat - Stela animationer och märklig kollisionshantering Releasedatum: 2012-11-02 Utvecklare: YUKE's Utgivare: THQ Format: [360],

Publicerad 14 January 2013 10:55