Tekniskt välgjort och ambitöst

Recension av LEGO Lord of the Rings

Av
Andreas Majetic

Jag trodde jag hade tröttnat på Lego-spel. Mina cooppartners har det i alla fall och jag har således ingen att spela med. Men det beror ju väldigt mycket på hur mycket man gillar filmen som spelen handlar om. I det här fallet behandlas hela Lord of the Rings-trilogin.
När jag startade Lego Lord of the Rings förväntade jag mig samma gamla vanliga. Och det är det också förstås. Men LLOTR kommer även med lite nytt och dess presentation är dessutom extremt välgjord.
För det första så pratar alla, precis som i senaste Lego Batman, med repliker som är direkt tagna ur filmerna. För det andra är slapstickhumorn nedtonad, men ändå närvarande. Men det finns en magisk, mysig känsla som förstärks av två saker: grafiken är den bästa hittills i ett Lego-spel och musiken är lika episk som vanligt. Det är faktiskt en riktigt härlig känsla att själv få vandra igenom filmerna och uppleva de platser och minnesvärda händelser som gjorde LOTR så bra, samtidigt som man nynnar till den välkända musiken som, i alla fall jag, inte hört på länge. Och det blir ju förstås en hel del skratt åt hur de förlöjligat/skämtat med vissa scener.
Spelet är open-world, vilket innebär att alla ställen på kartan är förenade. Så du kan gå från Fylke till Mordor och tillbaka om du vill. Det blir mer av ett äventyr än i andra Lego-spel som inte känts lika sammankopplade. Som vanligt går det ut på att låsa upp nya karaktärer genom att samla mithrilklossar som är utspridda lite här och var på hemliga ställen och som fungerar som valuta.
Det finns också ett mindre rollspelselement i och med att man kan hitta olika smidedesigner som man använder i en smedja för att göra nya vapen, rustningar och föremål. Som vanligt har alla karaktärer från filmen olika förmågor, Gimli kan röja stenar, Sam kan plantera växter, Aragorn kan spåra som en jägare, LEGOlas kan hoppa högre än andra och skjuta båge, med mera. Till slut har man hela brödraskapet med nio olika karaktärer att välja från, rätt coolt!
Dåligt är som vanligt det simpla stridssystemet som jag inte gillar, jag spelar det enbart för äventyrets skull. Det gör det desto mer ennerverande när man stöter på bossar som är odödliga större delen av fighten och bara under vissa perioder går att skada. Och vissa långa smygsekvenser är enbart sega och irriterande.
Spelet är inte på svenska men jag rekommenderar absolut ett köp, antingen till mamma/pappa eller som perfekt julklapp att spela tillsammans med barnen. I mitt tycke tillsammans med Lego Star Wars det bästa Lego-spelet som hittills släppts och väldigt tekniskt välgjort och ambitiöst.
 
 

Betyg: 4 av 5 – Bättre

+ Humorn + Mysigt + Grafiken - Sega bitar Releasedatum: 2012-11-02 Utvecklare: Travellers Tales Utgivare: Warner Format: [360], PS3, Wii Rek. Ålder: 7 år

Publicerad 14 January 2013 10:43