Linn Eriksson och Felicia My Plitz ordnar en kväl med teckentolkad spokennword.
Foto: Privat

Linn Eriksson och Felicia My Plitz ordnar en kväl med teckentolkad spokennword. Foto: Privat

Estradpoesi i tecknens tecken

LANDSKRONA. I mars bjuds det på estradpoesi med teckentolkning. Bakom kvällen står två unga spokenword-utövare.
- Vi har bjudit in de poeter vi tycker är coola. De är några av Sveriges främsta och coolaste poeter, säger Felicia My Piltz.
Hon och Linn Eriksson står bakom den teckentolkade spokenword-föreställning, som hålls på Landskrona teater den 15 mars. Spokenword är estradpoesi, där texter eller dikter framförs på scen. Inte sällan kombineras det med andra konstformer så som dans, musik och teater.
- Det är mer av ett scenframträdande. Man står inte rätt upp och ned och läser ur en bok, utan agerar mer, säger Felicia My Piltz.
Teckenspråksartist inspirerat
Teckentolkningen står teckenspråksartisten Vega Ranstam för. Idén till föreställningen föddes när de två arrangörerna intervjuade henne i sin podcast.
- Shit, vad häftigt, tänkte vi när vi . Det blir som två konstarter som smälter samman. Dessutom blir det spokenword tillgänglig för alla.
De inbjudna poeterna kommer från Stockholm och Malmö. Endast en är från Landskrona.
Förberedelserna har tagit flera månader. Efter att ha fått bidrag från "Snabba cash" kontaktade Felicia My Piltz och Linn Eriksson Landskrona teater.
-Jag känner inte till så mycket teckentolkad spokenword i Sverige, men jag vet att det finns en del i USA, säger Felicia My Piltz.
När man tävlar får framträdandet inte vara längre än 3 minuter och 6 sekunder. Därefter blir det poängavdrag. Denna kväll får varje poet en tilldelad tid på scen, på cirka tio minuter vars.
Träffades på poesitvävling
Felicia My  Piltz och Linn Eriksson håller själva på med spokenword och träffades när de båda deltog i Landskronas SM-lag i poetry slam för ett år sedan.  I somras började de göra podcast tillsammans. Varje avsnitt har mellan 100 och 200 lyssnare.
- Där pratar vi om saker som intresserar oss och gör reklam för lokala evenemang. Fördelen med podcast är att man lyssnar på de som pratar, verkligen lyssnar, istället för att titta på dem., säger Felicia My Piltz.
Kulturlivet i Landskrona får ett högt betyg av henne.
- Utbudet här är jättebra. Både de som håller på med eller vill njuta av kultur har mycket att välja mellan.
 
 
 

Publicerad 28 January 2013 10:40