Att erbjuda gratis preventivmedel till alla unga under 25 år är något som RFSU anser bör vara en självklarhet

Att erbjuda gratis preventivmedel till alla unga under 25 år är något som RFSU anser bör vara en självklarhet

Gränser för preventivmedel ses över

Av
Ida Eriksson

SEX. 2009 föreslog regeringens utredare att preventivmedel ska vara gratis för alla under 25 år. Nu rasar RFSU över att det fortfarande är stora skillnader mellan länen vad gäller subventioner.
I Skåne är det bara gratis till det att man fyllt 23 år, något som dock kan komma att ändras.
Enligt en kartläggning som RFSU har gjort är det stora skillnader mellan länen, vad gäller subventionerade priser på preventivmedel för unga. Medan Norrbottens ungdomar får gratis preventivmedel till det att de har fyllt 25 år kan det kosta upp till 1200 kronor per år för en ung tjej eller kille i Västerbotten. Att erbjuda gratis preventivmedel till alla unga under 25 år är något som RFSU anser bör vara en självklarhet.
–Möjligheten till att skydda sig mot oönskade graviditeter eller sexuellt överförbara infektioner ska inte vara en fråga om bostadsort eller privatekonomisk situation. Subventionen av preventivmedel måste därför bli densamma över hela landet, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande på RFSU.

Handlingsplan arbetas fram i Skåne
Förbundet uttrycker en stor besvikelse över att många län inte anammar 25-årsgränsen. Regeringens utredare Anders Milton som hade till uppgift att se över hur de oönskade graviditeterna och sexuellt överförbara infektionerna skulle minska, föreslog redan 2009 att preventivmedel skulle subventioneras upp till 25 år, men fortfarande i dag fyra år senare har förslaget inte blivit verklighet.
–SKL har utrett denna fråga i tio år, men fortfarande finns ingen jämlikhet. Det är nu hög tid att komma till en lösning i denna fråga. De som får betala priset för denna situation är unga personer med små ekonomiska resurser som blir lidande, säger Kristina Ljungros.
I Skåne är preventivmedel bara gratis upp till 23 års ålder. Men det är något som kan komma att ändras. Just nu pågår ett arbete inom Region Skåne, där en handlingsplan för att främja den sexuella hälsan håller på att tas fram. Syftet är bland annat att förebygga sexuellt överförbara infektioner, oönskade graviditeter och tonårsaborter. Mer gratis preventivmedel är en möjlighet som ses över, enligt Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsberedningen.
–Det förs ett resonemang om det just nu, att höja subventionsgränsen från 23 år till 25 år, säger han.

Mottagning för ungdomar
Samtidigt är ungdomsmottagningarnas tillgänglighet också något som ses över.
I dag är det endast personer upp till 23 år som får besöka Skånes ungdomsmottagningar.
Kan den åldergränsen också komma att höjas?
–Det är inte helt omöjligt, det är också en punkt som ska ses över. Vi kommer bland annat att titta på om det finns möjlighet för barnmorskemottagningarna att bedriva en speciell mottagning för unga.
Region Skånes handlingsplan beräknas bli klar efter sommaren.

Publicerad 30 January 2013 13:02