Elisabet Jabbar är en av tre som är med och arrangerar Poetry slam för unga på Dunkers i Helsingborg. Foto: Jonas Lundin

Elisabet Jabbar är en av tre som är med och arrangerar Poetry slam för unga på Dunkers i Helsingborg. Foto: Jonas Lundin

Landskronatjej gör poetry slam

LANDSKRONA. Den 31 januari är det dags för första deltävlingen i Poetry slam för unga på Dunkers. Lokaltidningen har träffat Landskronabon Elisabet Jabbar, en av de som står bakom tävlingarna.

Av
Jonas Lundin

Elisabet Jabbar har själv tävlat ett tiotal gånger i poetry slam i Landskrona, Helsingborg och Malmö och var en flitig diktskrivare mellan 2011 och 2013.
Men skrivandet av de humoristiska dikterna tog för mycket tid.
– Jag ville fortsätta med det men ville inte skriva mer, säger Elisabet Jabbar.

Räknar poängen

Därför har hon fortsatt med att arrangera tävlingar i poetry slam tillsammans med bland andra Elisophie Andree på Ordkaskad, en estradpoesigrupp i Helsingborg som anordnar poetry slams och andra skrivarevents.
– Nu stöttar jag de andra och räknar ihop poängen, säger Elisabet Jabbar.
Det är fem personer ut publiken som får poängsätta de tre minuter långa och nio sekunder långa framträdandena.
– Det är jättemånga som framför dikter på många olika sätt, vissa är deprimerande, vissa är jätteroliga, vissa är oförståeliga dikter med vackra ord, enligt Elisabet Jabbar som bott i Landskrona i fem år.
Varför får ett framträdande vara max tre minuter och nio sekunder?
– Det finns ingen anledning till det, det har bara blivit så, säger Elisabet Jabbar.
Poetry slam började så smått att dyka upp under 90-talet men det var från 2005 och framåt som det blivit stort, berättar hon.
Hittills är det femton anmälda till den första deltävlingen på Dunkers, vilket är fler än förra året, berättar Elisabet Jabbar.
Om jag kommer till Dunkers utan att ha sett någon poetry slam innan, vad kommer jag att få uppleva?
– Du kommer att få uppleva en massa känslor, du kommer få uppleva tystnad. Du kommer även att tycka att det är trist till en början, men när du kommer med i publiken, så kommer du att vilja ha mer av det. Du kommer att få höra olika synvinklar och livsupplevelser.

Lag-SM

De fyra personer som gör bäst i från sig i tävlingarna får vara med och representera Helsingborg i lag-SM i poetry slam i april, det enda ungdomslaget i lag-SM.
Just nu går Elisabet Jabbar på ett litet estetiskt gymnasium i Lund, där hon pluggar spelutveckling och programmering.
 
Poetry slam på Dunkers i Helsingborg:
31 januari - deltävling 1
28 februari - deltävling 2
21 mars - deltävling 3
11 april - final
Det åär fritt inträde och det är klockan 19-21 alla gånger.

Publicerad 27 January 2014 12:00