Så många kvadrat får du för en miljon

Av
Ida Asplund Ådahl

BOSTAD. 54 kvadratmeter gentemot 49 kvadratmeter. Så mycket får man i snitt i boyta för en miljon kronor i Höganäs respektive Helsingborg, enligt en ny undersökning.

– Rent generellt har kvadratmeterpriserna på orterna blivit utjämnade, säger Richard Rosvall, franschisetagare och fastighetsmäklare på Svensk fastighetsförmedling.

I en ny kartläggning har Svensk fastighetsförmedling sammanställt hur många kvadratmeter villa man får för en miljon kronor runtom i landet. Rapporten är baserad på försäljningar inrapporterade till Svensk mäklarstatistik under perioden januari 2013 till november samma år. För att säkerställa statistiken är endast kommuner där 100 villor sålts med. Siffrorna visar att man i Helsingborg får 49 kvadratmeter och i Höganäs 54 kvadratmeter för en miljon kronor, siffror som enligt Richard Rosvall menar har legat relativt stabilt över tid.
– Det har inte skett så stora förändringar i kommunerna. Kvadratmeterpriserna har pendlat mellan 22 000 och 23 000 kronor i Helsingborg under senare år och i Höganäs mellan 20 000 och 21 000 kronor i Höganäs, säger han.

Men han menar att det finns relativt stora variationer inom kommunerna beroende på läge.
– Utanför stadsgränserna får man i regel mer hus för pengarna, säger Richard Rosvall.
Samtidigt menar han att det har skett en utjämning mellan bopriserna i Höganäs och Helsingborg över en längre tid.
– Inflyttningen till både Helsingborg och Höganäs har varit stor och i Höganäs har det byggts en hel del nytt. Byggs det i lagom takt påverkas bostadspriserna positivt. Goda exempel på det är Rydebäck, Lerberget och Viken. Men börjar det saknas bostäder skjuter priserna i höjd, säger Richard Rosvall och fortsätter;
– Historiskt sett har Höganäs varit billigt i jämförelse med Helsingborg. Men vi ser definitivt en utjämning.

Var kan jag göra ett klipp i dag där jag om fem år kan få ut mer pengar för kvadratmetrarna?
– Sådant är jättesvårt att säga och vi tror inte att det finns någon sådan specifik plats. Men rent generellt kan man säga att ett bra läge, i form av goda kommunikationer och nära till vattnet, också är mindre priskänsligt. Lerberget och Viken är två platser där priserna stadigt har gått upp.


Richard Rosvall.

Richard Rosvall.

Så mycket villa får du för en miljon kronor

Helsingborg 49 kvm Snittpris/kvm 20 331 kronor Höganäs 54 kvm Snittpris/kvm 13 421 kronor Ängelholm 55 kvm Snittpris/kvm 18 262 kronor Landskrona 60 kvm Snittpris/kvm 16 727 kronor Bjuv 104 kvm Snittpris/kvm 9 636 kronor Källa: Svensk mäklarstatistik

Publicerad 27 January 2014 08:00