”Cabaret” med Malmö Opera blir sista föreställningen som Landskrona Riksteaterförebing bokar på teatern.
Foto: Per Eeg-olofsson/arkiv

”Cabaret” med Malmö Opera blir sista föreställningen som Landskrona Riksteaterförebing bokar på teatern. Foto: Per Eeg-olofsson/arkiv

Riksteaterföreningen lägger ned sig själv

Av
Per Eeg-Olofsson

KULTUR. Landskrona riksteaterförening lägger med verksamheten, det meddelade föreningens styrelse under tisdagen. Som orsak anges att det varken finns nya eller gamla styrelsemedlemmar som vill fortsätta – och ointresset från kulturnämnd och förvaltning för de föreningens föreställningar på teatern.
Beslutet att lägga ned fattades enhälligt på föreningens årsmöte under helgen, det slutgiltiga beslutet om nedläggning kommer tas under ett extra årsmöte. Fram tills dess kommer den nuvarande styrelsen sitta kvar som en interrimsstyrelse. Interrimsstyrelsen kommer att ha hand om två tidigare åtaganden, dels de två föreställningarna med Malmö Operas och Malmö Stadsteaters ”Cabaret” den 16 och 17 april, dels rättgången i samband med att det var en look-a-like, och inte den riktige skådespelaren Jack Nicholson som uppträdde på Sommarrocken på Citadellet i juni 2011.

Ger nämnd en känga

Men det är inte bara medlemmarnas ointresse som anges som bakgrund till nedläggningen i det pressmeddelande som föreningen skickat ut.
”Mot bakgrund av att både kulturförvaltning och framför allt politikerna i kulturnämnden, inte är intresserade av den typ av verksamhet vi bedrivit, finns det därför varken motivation eller incitament från styrelsen att fortsätta med uppdraget.” skriver föreningen.

Kris för ett år sedan

Att det finns en djup förtroendeklyfta mellan kulturnämnden och föreningens styrelsen har stått klart länge, och djupast var den klyftan kanske för knappt ett år sedan då nämnden beslutade att frysa utbetalningarna av bidragen till förenigens verksamhet under 2013 med hänvisning till att föreningen inte lämnat in en fullständig årsredovisning för 2012. Bidraget för 2013 betalades senare ut, men i december förra året beslutade nämnden att inte göra några utbetalningar under 2014.

Önskar större bredd

Det är dock inte bara en fråga om att redovisa bidrag, i botten av konflikten har legat att nämnden och föreningen har olika syn på föreningens repertoar.
För liten bredd och för mycket fokus på humor, musikteater och annat utbud som kan bära sig själv ekonomiskt, menar nämnden, omotiverad detaljstyrning av en väl fungerande verksamhet menar föreningens styrelse med ordföranden Tommy Olsson i spetsen.

”Mer än ett sätt”

Kulturnämndens ordförande Gunlög Stenfelt (FP) beklagar att riksteaterföreringen nu beslutat lägga ned.
– Vi hade hoppats att det skulle finnas personer som skulle ta vid efter den gamla styrelsen, säger hon.
Att nämnden skulle brista i intresse för föreningens verksamhet håller hon dock inte med om.
– Vi vill gärna att det finns en riksteaterförening i Landskrona, men det måste finnas plats för mer än ett sätt att jobba. Nämnden har ett bredare uppdrag än föreningen och vi måste våga driva dessa frågorna. Ett tag så trodde vi att vi skulle kunna nå en överenskommelse där föreningen fortsatte med det de har varit bra på - fast med minskat bidrag.
Spontant kan man tänka att konflikten mellan föreningen och nämnden gått väl långt om föreningen lägger ned?
– Jag vill inte påstå att den är orsaken till att föreningen lägger ned. Att man inte velat redovisa ekonomin är anmärkningsvärt och man kan tolka det som att man hellre lägger ned än att få den granskningen.
Blir det tomt på teatern nu?
– Nej, vi har vetat länge att föreningen inte kommer göra något mer under 2014. Nu i sommar är det också renovering av teatern, bland annat så läggs golvet om.

Publicerad 01 April 2014 14:08