Polisvolontärerna Kristina Pettersson, Mats Pettersson och Sven-Åke Solvström har varit volontärer för polisen i runt ett år. Förra veckans uppdrag, att håll kolla på parkeringen under matchen mellan BoIS och Degerfors, kan sägas vara ett av de vanligare. Foto: Per Eeg-Olofsson

Polisvolontärerna Kristina Pettersson, Mats Pettersson och Sven-Åke Solvström har varit volontärer för polisen i runt ett år. Förra veckans uppdrag, att håll kolla på parkeringen under matchen mellan BoIS och Degerfors, kan sägas vara ett av de vanligare. Foto: Per Eeg-Olofsson

”Folk har blivit mer vana vid volontärerna”

Landskronapolisen rekryterar volontärer för fjärde året

Av
Per Eeg-Olofsson

FRIVILLIGT. Landskrona var som ett av de första polisområdena i Skåne tidigt ute med att utbilda volontärer 2010. Nu när polisen söker en ny omgång frivilliga så är det till en verksamhet som börjat rota sig.
– I början var folk inte så vana så det blev det ett och annat glåpord. Men nu är allmänheten mer van, volontärerna syns ju ofta, och det tycker jag är oerhört positivt.
Det säger polisen Håkan Ask som tillsammans med kollegan Anders Enqvist är lokal samordnare för volontärverksamheten i Landskrona.
Lokaltidningen möter upp med honom och ett knappt tiotal volontärer utanför IP, innan matchen BoIS-Degerfors. Volontärernas uppgift är att hålla koll på parkeringen och därmed avskräcka från inbrott i bilarna.
– Vi är extra ögon åt polisen kan man säga, säger Mats Pettersson som tillsammans med sin fru Kristina gick volontärsutbildningen förra hösten.
Några befogenheter att ingripa vid eventuell brottslighet har volontärerna inte, inte mer än någon annan.
– Vi gör det vi ska genom att synas. När vi syns i våra västar kan det vara en trygghet i sig, säger Mats Pettersson.
Volontärerna är försedda med mobiltelefoner och ibland med comradioapparater för att snabbt kunna kontakta den polis som är deras kontaktpolis.
– Varje volontärgrupp måste ha en ansvarig polis någorlunda i närheten när de är ute, berättar polisen Håkan Ask.
Stora evenemang som fotbollsmatcher, Landskronafestivalen och, nu senast, Malmöfestivalen är typiska uppdrag för volontärerna. Men det kan också handla om att dela ut information, i Landskrona har volontärer bland annat informerat om grannsamverkan och hur man förebygger inbrott.
– Vid nyår så stod vi vid butikerna som säljer fyrverkerier med information om att inte sälja till de under 18 år. Då kom ett gäng yngre grabbar och försökte vänta ut att vi skulle gå, men den gubben gick inte, säger Sven-Åke Solvström, som också han varit volontär i ett år, och skrattar.
Ni får ju inget betalt för er insats, vad får ni ut av det?
– Om jag kan göra det tryggare för andra så har det gett mig något, säger Mats Pettersson.
– Också är det trevligt att träffa volontärer från andra polisdistrikt ibland, lägger Kristina Pettersson till.
Polisen Håkan Ask skulle inte ha något emot om det fanns ännu fler polisvolontärer i Landskrona än det 30-tal som är aktiva idag.
– Absolut inte. Det spelar egentligen ingen roll om det är 10, 15 eller 20 som kommer, alla får ju mitt telefonnummer. Men jag kan förstå att det kan vara svårt att få folk att ställa upp – det är ju en frivillig insats.

Polisens volontärer

2003 ?startade den första polisvolontärverksamheten i Sverige, då i Stockholm. Till Skåne kom den i december 2010 där Malmös och Landskronas polisområden var först ut. I dag har alla Skånes polisområden volontärverksamhet. Totalt har Skånepolisen utbildat 510 volontärer sedan 2010, men eftersom det är ett ideellt uppdrag där frivilliga av olika anledningar slutar så utbildar myndigheten nya volontärer varje höst. För den som är intresserad har polisen ett informationsmöte den 15 september klockan 18.30 på polishuset i Landskrona. Den som vill bli volontär måste ha fyllt 18 år, gått igenom en säkerhetsprövning och bedömas lämplig i samtal med polisman.

Publicerad 01 September 2014 16:51