Teddy Nilsson (SD) (till vänster) vann den slutna omröstning om oppositionsrådsplatsen mot Centerns Fredrik Jönsson (i mitten). Till höger syns moderaternas Olof Röstin.

Teddy Nilsson (SD) (till vänster) vann den slutna omröstning om oppositionsrådsplatsen mot Centerns Fredrik Jönsson (i mitten). Till höger syns moderaternas Olof Röstin.

Skräll i politiken vid val till oppositionsråd

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Svalövs nya oppositionsråd heter Teddy Nilsson och är sverigedemokrat. Det blev klart under denna mandatperiods första kommunfullmäktigemöte på onsdagen. Teddy Nilsson vann överraskande den slutna omröstningen bland kommunfullmäktiges 35 nyvalda ledamöter. Därmed har sannolikt traditionen att de styrande lägger ner sina röster när oppositionen väljer sitt oppositionsråd, brutits.

I omröstningen fick Teddy Nilsson (SD) 13 röster, Fredrik Jönsson (C) 10 röster och det var 12 ledamöter som röstade blankt.
Det innebär att utöver de åtta Sverigedemokraterna var det fem stycken ur något eller några av de andra partierna som stödde sverigedemokraternas kandidat framför Centerns kandidat Fredrik Jönsson.
Traditionen säger att de styrande partierna lägger ner sina röster när oppositionen utser sitt oppositionsråd.

På facebook skriver Fredrik Jönsson efter omröstningen: ”Jag tackar C, Fi, V och Mp för deras stöd i min kandidatur till Oppositionsråd i Svalövs kommun. Tyvärr blev resultatet något annat när S, M och Fp stödröstade på Sd i omröstningen och därmed blev Sd Oppositionsråd. Jag konstaterar att detta handlar om mig som person.”
– De demokratiska spelreglerna sätts ur spel. Det är trots allt fem röster av deras 17. Det är en tydlig signal från de styrande. Jag tolkar det som att de är emot mig som person och inte mot Centern, säger Fredrik Jönsson.

Anders Svärd (S), ordförande för Svalövs arbetarekommun, tror också att de fem rösterna var röster mot just Fredrik Jönsson som oppositionsråd snarare än röster för Sverigedemokraternas kandidat Teddy Nilsson (SD).
– Jag är rätt övertygad om att ingen av våra partikamrater har gjort detta, säger Anders Svärd (S).

Olof Röstin (M) berättar att Moderaterna inte i förväg har kommit överens om vad de skulle rösta på när det handlar om fördelning av poster utanför sitt block.
– Vårt partis hållning är att vi följer kutymen, vilket jag har gjort, säger Olof Röstin (M).

Linn Alenius är ordförande för Feministiskt initiativ, som är med i det valtekniska samarbetet med C, V och Mp och därmed röstade på Centerns kandidat.
– Detta är oerhört problematiskt. Nu ligger ett stort ansvar för de här partierna att arbeta med sin värdegrund och med alla människors lika värde. Feministiskt Initiativ kommer att jobba aktivt för respekten för de mänskliga rättigheterna ska vara tydlig i varje beslut som beslutas i fullmäktige. Jag vill verka för att Svalöv ska vara en öppen kommun för alla, där mänskliga rättigheter går först, säger Linn Alenius (F).
Teddy Nilsson själv är lite överraskad när Lokaltidingen pratar med honom direkt efter omröstningen.
– Jag har inte landat i detta ännu. Jag behöver någon dag att smälta det, säger han.

Publicerad 16 October 2014 10:45