Ica-butiken i Billeberga stänger ner i förtid på grund av rån.

Ica-butiken i Billeberga stänger ner i förtid på grund av rån.

De stänger på grund av rånen

BILLEBERGA. Svalöv är den kommun i hela Sverige som har flest rån per butik enligt en färsk rapport från Svensk Handel. Konsum i Kågeröd har drabbats flera gånger och blöder pengar. En butik som tvingats stänga på grund av rån är Ica-butiken i Billeberga.

Utanför Ica-butiken i Billeberga står en lastbil. Ett företag som köper och säljer begagnad butiksinredning lastar in grejer. De behövs mer på annat ställe..
Dagen före Lokaltidningens besök (den 11 januari) stängdes butiken för gott efter cirka 60 år. Men det var inte lönsamheten som var problemet.
– Problemen här är ju rån, säger Marie Andersson, försäljningsledare på Ica centralt för NV-skåne och södra Halland.
Billebergas Ica-butik har drabbats av tre rån på ett halvår, det senaste på julafton. Sedan annandag jul har Marie Andersson varit på plats varje dag för att hjälpa till med support och kontakt med leverantörer bland annat. Det var tänkt att Ica-butiken skulle lägga ner sista mars på grund av ägarnas pensionering, men rånet på julafton skyndade på det hela.
– Nordvästra Skåne var hårt ansatt den här jul- och nyårshelgen, säger Marie Andersson.
Hon känner till två rån och runt sex inbrott i regionen under den tiden. Hon har märkt av att butikerna långt från städerna blir mer attraktiva för tjuvar och rånare.
– Polisen hinner ju sällan fram, säger hon.
Den stora anledningen till att butiker får stänga, är annars dålig lönsamhet, berättar Marie Andersson. Butiksnedläggningar kan bli ett slag för en mindre ort.
– Många orter behöver sin butik som de behöver sin skola, säger hon.
Det finns dock hopp om en fortsatt butik i Billeberga.
Kommunen har lämnat ett positivt förhandsbesked till bygglov för en ny butik uppe vid macken vid riksväg 17.

null

Publicerad 16 January 2015 16:00