Rot- och rutavdragen ökar.

Rot- och rutavdragen ökar.

Rot och rut ökar

– De är de mest efterfrågade tjänsterna

Av
Ida Asplund Ådahl

NORDVÄSTRA SKÅNE/BOSTAD. Svenskarnas avdrag för rot- och rutarbeten ökar och slår nya rekord under 2014. Den mest efterfrågade tjänsten var flyttstädning.

Tjänstemarknaden växer och färska siffror från Skatteverket visar att utbetalningarna för rot- och rutavdragen aldrig har varit så höga som under förra året. Enligt en tjänsteförmedlare var den mest efterfrågade tjänsten flyttstädning.
– Det är tydligt att tjänstemarknaden blir starkare i Sverige. Allt fler köper tjänster för att man kanske saknar tid eller kunskap för att själv utföra arbetet, säger Jens Nilsson, vd på Offerta.se i ett pressmeddelande.

Under 2014 betalade Skatteverket ut närmare 19,5 miljarder kronor i skattereduktion, 16.5 miljarder för rot-tjänster och nära 3 miljarder kronor för rut-tjänster. Det motsvarar en ökning av rot-avdragen med 12 procent och cirka 18 procent för rut-avdragen, jämfört med 2013 års siffror. Även i Skåne ökade avdragen. Här gjordes rot-avdrag för över 2 miljarder kronor och rut-avdrag för 430 miljoner kronor.

Vi frågar: Har du använt dig av rot- eller rutavdrag?

Hanna Hallström:
– Nej, jag har inte använt något av dem. Jag bor i hyresrätt så jag har inte haft någon direkt nytta av det. Men om jag längre fram bor i hus och har ekonomisk möjlighet för att kunna använda avdragen, då har jag inget emot det.

Hanna Hallström: – Nej, jag har inte använt något av dem. Jag bor i hyresrätt så jag har inte haft någon direkt nytta av det. Men om jag längre fram bor i hus och har ekonomisk möjlighet för att kunna använda avdragen, då har jag inget emot det.

Susanna Gordon:
– Jag vet att vi nyttjade något ombyggnadsbidrag när vi bytte en kupa, men det var nog innan tiden det kallades rot- och rutavdrag. Jag har inget principiellt emot att använda rot- och rutavdrag i framtiden.

Susanna Gordon: – Jag vet att vi nyttjade något ombyggnadsbidrag när vi bytte en kupa, men det var nog innan tiden det kallades rot- och rutavdrag. Jag har inget principiellt emot att använda rot- och rutavdrag i framtiden.

10 i topp av mest efterfrågade rot- och rut-tjänsterna

1. Flyttstädning
2. Badrumsrenovering
3. Målning och tapetsering
4. Hemstädning
5. Elinstallation
6. Renovering
7. VVS, rör och gas
8. Golvslipning och oljning
9. Köksrenovering
10. Takläggning
Källa: Offerta.se

Publicerad 16 January 2015 14:00