Tonnie Jönsson och Hans Lindström i det nyrenoverade omklädningsrummet. Foto: Mikael Öhrn

Tonnie Jönsson och Hans Lindström i det nyrenoverade omklädningsrummet. Foto: Mikael Öhrn

”Det började med en bulle”

Av
Mikael Öhrn

TÅGARP. Egen buss. Mat efter torsdagsträningen och frukost och lunch matchdagar. Nu har Tågarps AIK kanske regionens fräschaste omklädningsrum också.
– Det ska vara proffsigt när du kommer hit, säger ordföranden Tonnie Jönsson.

Tågarp – en gång i tiden ett blomstrande litet samhälle där till och med Systembolaget huserade. Men det var då och mycket har försvunnit från orten. Kvar finns dock anrika Tågarps AIK – bildad redan 1925. Den ”stora” småklubben.
– Vårt motto är att Tågarps AIK ska vara navet i byn, säger TAIK:s ordförande Tonnie Jönsson och tar en klunk kaffe i den gemytliga klubbstugan.
– I snitt hade vi 120 personer på varje hemmamatch. I division sex. Då har vi dessutom säkert 20 ledare och hjälper till kring varje match, fortsätter han.
Detta i ett samhälle där det totalt bor 3-400 personer.
– Alla i byn har någon anknytning till klubben. Passiva medlemmar är uppe i 180, så nästan hela byn är medlemmar, säger Tonnie Jönsson och nämner vidare att en gymnastikgrupp med 22 barn också är igång och tränar i klubbstugan.

Bäst i kommunen

För tre år sen låg TAIK i botten av sjuan. Då beslöt man sig för att det fick vara nog. Man lade om sin strategi och satte som mål att bli kommunens bästa lag inom en snar framtid.
Tre säsonger senare har TAIK avancerat två divisioner och är ifatt Svalövs BK i femman. Bara Kågeröds BoIF (fyran) ligger högre.
– Men vi är nykomlingar, så vi vill inte sticka ut huvudet. Det är alltid tufft att gå upp en serie, det märkte vi första året i sexan, så vi har stor respekt för serien och lagen vi ska möta, säger Tonnie Jönsson.
Men med nyförvärv som till exempel bröderna Oliver och Philip Matanovic (närmast från Borstahusen i trean), där den senare har provspelat med Ängelholms FF och även var under Höganäs BK:s lupp det här transferfönstret, samt tvillingarna Alexander och Philip Roos Brandt, där den senare också han har testat i ÄFF, är TAIK inte som vilken nykomling som helst.
Lägg därtill spelare som Markus Lindström, som spelat i Superettan för Landskrona BoIS.
– De ser att det satsas och tycker det är roligt att se hur långt de kan komma i en förening som alla skrattade åt för tre år sen, säger Hans Lindström, sekreterare i klubben.

Började med en bulle

Med satsning menar han det ”elittänk” den ”stora” småklubben har: egen buss till matcherna, mat efter träning och match och nu också regionens kanske fräschaste omklädningsrum.
– Vi är en liten by. För att locka ungdomar betalar vi inte dem, utan vi ser till att ha det jävligt bra runt laget. Det ska vara proffsigt när du kommer hit, säger Tonnie Jönsson.
– Det började med en bulle, sen fick vi tre pantertanter (Ros-Marie Carlsson, Kerstin Jönsson och Lisbeth Laursen – klubbens tre kockar /red anm). Först blev det korv med mos, sen pyttipanna och därefter har det bara rullat på, fortsätter han.
Och alla hjälps åt. I renoveringen av omklädningsrummet har flera av spelarna varit delaktiga. Något de menar har sin grund i klubbens målsättning att minst 60 procent av spelarna ska ha Tågarpsanknytning.
– Vi gör inte som andra klubbar och tar hit spelare som stannar i två år och sen lämnar. Det har vi sett i till exempel Asmundtorp, Härslöv och Svalöv. Skulle det gå så dåligt för oss, blir det inte den spelarflykten, säger Hans Lindström.

Publicerad 20 January 2015 05:00