Mattias Olsson har fågelskådat aktivt i 20 år och är med i en grupp fågelskådare som skådar inom Svalövs kommun. i bakgrunden syns ett antal sångsvanar lyfta på ett fält i Norraby.

Mattias Olsson har fågelskådat aktivt i 20 år och är med i en grupp fågelskådare som skådar inom Svalövs kommun. i bakgrunden syns ett antal sångsvanar lyfta på ett fält i Norraby.

SvaX håller sig inom gränsen

En grupp fågelskådare skådar bara inom Svalövs kommun

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Han har flugit till Luleå för att få syn på en fågelart. Men numera håller Mattias Olsson sitt fågelskådande mestadels inom Svalövs kommuns gränser.

Åker. Dimma. Regn. En korsning i Norraby mitt i Svalövs kommun.
Mattias Olsson har precis observerat några sångsvanar bakom ett hus lite längre bort. Lokaltidningen träffar honom i en paus på jobbet.
– Aktivt har jag skådat fåglar i 20 år, säger han.

Aktiv i SvaX

Han är en av cirka tolv riktigt aktiva skådare i SvaX, en grupp som skådar fåglar bara inom Svalövs kommun.
SvaX är en del av hemsidan microbirding.se, där fågelskådare i cirka 20 kommuner i södra Sverige rapporterar in sina ”skådningar”. Landskronas motsvarighet heter LaX.
Varje år lägger skådarna in sina observationer och summerar. Sedan kan man jämföra vilken kommun som sett flest arter. Varje år börjar det på nytt.
– Även en vanlig fågel som gråsparv blir aktuell den första januari varje år, säger Mattias Olsson.
Hur är det att fågelskåda i Svalövs kommun?
– Lite svårt är det, men det finns en del bra våtmarker.
Exempel på det är en särskilt minnesvärd skådning. Mattias Olsson var i våtmarken Bulls måse en regnig dag innan jobbet och fick syn på en purpurhäger.
Det var den 50:e observationen av den i Sverige och det tionde i Skåne. Mattias rapport fick folk att strömma in från södra Sverige för att se den.
– Hägern stack iväg på kvällen vid niotiden. Det var rätt många som fick se den, säger han.
Mattias Olsson bor i Landskrona, men är född och uppvuxen i Svalövs kommun.
– Det var här jag började skåda fåglar, säger han.
En plansch med fågelarter hemma i villan sådde ett frö till intresset, tror han. På altanen hade familjen ett fågelbord och sjuårige Mattias låg bakom persiennen och iakttog vilka fåglar som kom för att äta.

Kortet där Mattias skriver in sina observationer. Foto: Jonas Lundin

Kortet där Mattias skriver in sina observationer. Foto: Jonas Lundin

Klappade en lappmes

Men det var först i lumpen i Boden som intresset tog fart på riktigt, berättar han. En dag när han gjorde rent sin ”snuskburk” kom en orädd fågel, en lappmes, fram till honom.
– Jag kunde klappa den, säger han.
– Det gjorde nog att jag fick en extra skjuts i fågelskådandet.
Även om han tidigare, innan han bildat familj, kunde flyga till Luleå för att få syn på en art, så är han bekväm med att numera mestadels skåda inom Svalövs kommun. Det är bra både ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
– Det är socialt kul att ha det i ett mindre område, säger han.
Det han saknar i kommunen är fram för allt kusten och havsfåglar.
Vilken art hade du gärna fått bocka av på listan?
– En drömart hade varit tornuggla, säger han.
Han uppmanar lantbrukare som kanske har en uggla på loftet att höra sig. Kontakuppgifter hittar man om man googlar SvaX.

Publicerad 25 January 2015 09:00