Billebergas F04/05 drillas med boll. Säsongen som gick var lagets första. Nu väntar debut i klubbens egen cup Billeberga fotbolls- och straffcup.Foto: Mikael Öhrn

Billebergas F04/05 drillas med boll. Säsongen som gick var lagets första. Nu väntar debut i klubbens egen cup Billeberga fotbolls- och straffcup.Foto: Mikael Öhrn

Nu gör tjejerna entré igen

Av
Mikael Öhrn

BILLEBERGA. Det var tre år sen sist, men nu har Billeberga fotbolls- och straffcup en tjejklass igen. Och det med GIF:s första flicklag på sex år som ett av lagen som kommer till spel.

Den 31/1 sparkar den 26:e upplagan av Billeberga GIF:s traditionsenliga fotbolls- och straffcup igång. Medan granncupen Brahecupen i Kågeröd tvingades kasta in handduken i år, kan fotbolls- och straffcupen köra på som vanligt.
– Vi har inte känt av något. Just straffcupen i lägre åldrar är väldigt populär, säger Johan Kronkvist, ordförande i Billeberga GIF, som förvisso hade hoppats på tio olika klasser istället för de åtta som det är nu.
– Vi har fått lägga ner P01 de senaste åren och en F05 som vi inte fick till. Annars har vi fullt i de andra åldrarna, fortsätter han.

Gott om derbyn

Årets upplaga är i vanlig ordning full av Svalövsderbyn med bland annat Billeberga-Röstånga i P02, Billeberga-Röstånga-Svalöv i P04, samt Billeberga-Svalöv och Kågeröd-Svalöv i P05.
– Visst är det extra nerv i derbyn. Jag är själv ledare för P02 och vi har alltid spelat jämnt med Svalövs 02:or (GIF och SBK ligger i olika grupper men kan fortfarande stöta på varandra i slutspelet, red anm). Killarna tänder till lite extra.
Och går det sämre i fotbollscupen, finns det alltid en chans att bärga en buckla i straffcupen. Efter varje match slår varje lag tre straffar var i en separat cup.
– Så man kan få stryk i alla matcher i fotbollscupen och sen vinna straffcupen. Jag minns ett år då Bjärnum förlorade nästan tvåsiffrigt i varje match. Sen gick de till final i straffcupen. Det var längesen jag såg någon så glad.

Det var några år sen som Billeberga senast hade ett flicklag i spel.Foto: Mikael Öhrn

Det var några år sen som Billeberga senast hade ett flicklag i spel.Foto: Mikael Öhrn

”Minst lika viktigt”

Senaste tjejlag som Billeberga hade i spel var F95/96, men de som inte slutade med fotbollen gick till dåvarande seniorlaget i Häljarp istället. Det var sex år sen nu, men nu har GIF äntligen ett flicklag i spel igen. Det helt nykomponerade F04/05-laget startade igång under förra inomhussäsongen.
– Det är klart roligt och minst lika viktigt, om inte viktigare, att ha ett tjejlag i föreningen. Det har funkat okej i år, det är sjumanna, men det är lite upp och ner, säger Johan Kronkvist och berättar ett truppen består av mellan tio till max 15 spelare.
Den gångna säsongen debuterade F04/05 i seriespelet utomhus.
– Det var väl blandat. Det var bra i vissa matcher, sämre i andra. Men det var ett steg framåt, vad jag förstått på ledarna (Tonny Hansson och Åke Erlandsson, red anm), säger Johan Kronkvist om laget som består av fyra olika åldrar, från flickor födda 2006 upp till flickor födda 2003.

Billeberga fotbolls- och straffcup spelas helgerna den 31/1-1/2 samt den 7-8/2. En åldersklass avverkas under förmiddagen och ytterligare en under eftermiddagen/kvällen. Helgerna sparkar igång klockan 08.30 på morgonen. Just F04-klassen är sist ut den 8/2 mellan 14.00 och 19.00.

Publicerad 27 January 2015 04:00