Freja Andersson leder en sommarkurs i spel på Fridhems folkhögskola i sommar. Hon är förutom spelpedagog även frilansfilmare och har gått skolans filmlinje.

Freja Andersson leder en sommarkurs i spel på Fridhems folkhögskola i sommar. Hon är förutom spelpedagog även frilansfilmare och har gått skolans filmlinje.

Ny spelkurs på Fridhem

Freja Andersson vill bredda spelandet till fler målgrupper

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Hon har vunnit brons i junior EM i bridge och har jobbat med regissören Roy Andersson. I sommar leder frilansfilmaren och spelpedagogen Freja Andersson en helt ny kurs i spel på Fridhems folkhögskola.

Settlers of Catan, spader, ABCD-stopp, Small world, Medici, Caverva.
Djungeln med kortspel, brädspel och papper-och-penna spel är stor.
Något som kan skapa överblick och insikt är en helt ny sommarkurs i spel på Fridhems folkhögskola.
– Det är första året som det är en bredare spelkurs, säger Freja Andersson, som leder kursen.
– Kursen handlar om att få upptäcka en massa nya spel, säger Freja Andersson som tidigare somrar lett kurser även i film och bridge.
Det är sjätte året i rad som Freja Andersson undervisar på sommarkurser på Fridhem. I år leder hon tre olika filmkurser, en bridgekurs och den nya kursen i spel. Hon gick ut Fridhems filmlinje 2011 och beskriver sig som frilansfilmare, konstnär och spelpedagog. Som liten spelade hon ofta kortspelet priffe och fick upp ögonen för bridge på gymnasiet.

Har EM-brons

På meritlistan finns att hon var inspelningsassistent på Roy Anderssons prisade film ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. När det gäller bridge så har hon kammat hem en bronsmedalj från junior-EM och ett junior-SM silver. Dessutom har hon spelat flera SM-finaler i online-poker.
– Det vore kul att bredda spelandet till fler målgrupper, säger hon.
Poker är det annars mest killar och bridge mest äldre människor som spelar, Sommarkursen i bridge har tidigare lett till nya medlemmar för bridgeklubben i Svalöv, berättar hon.

”Utmanar sig själv”

Sommarkursen i spel kommer förutom en överblick, också ge en del historik över olika spel och hur de ses i samhället.
– Om man vill göra något socialt som är intellektuellt och psykologiskt utmanande och samtidigt ha kul och tävla lite grand, då är spelkursen helt rätt, säger hon.
– Spel säger något om själva livet. Om hur vi förhåller oss till varandra och möten. Man utmanar sig själv. Det är något man gör i resten av sitt liv också.

Publicerad 27 January 2015 08:00