Kvinnor i arbete vid paketeringsmaskin på Svenska Sockerfabriks AB. Bitsocker packas i kartonger. 1952. Foto: SP-Foto

Kvinnor i arbete vid paketeringsmaskin på Svenska Sockerfabriks AB. Bitsocker packas i kartonger. 1952. Foto: SP-Foto

En bit svensk industrihistoria

Av
Lokaltidningen.se/Landskrona

LANDSKRONA. Under 80- och 90-talen var det fettet som målades upp som den stora boven i vår kost, och lightprodukter spreds på mackan med lättviktiga modeller som draglok. Idag är det sockret som är vårt hälsospöke. Hur det än förhåller sig med den saken så är det tveklöst så att sockret varit en viktigt näring i Landskrona, alltså näring i betydelsen företagande och jobbtillfällen. 1854 startade Justus Tranchell sockerbruk i Landskrona, med råsockerbruk på Säbyholm och raffinaderi där stadshuset idag ligger. Bilden ovan är tagen nästan hundra år senare, 1952. Den är tagen på Svenska Sockerfabriks AB, ett bolag som bildades 1907 genom sammanslagning av flera sockerbruk. Justus Tranchells son Carl Tranchell var drivande i den sammanslagningen. Fototilfället sammanfaller väl i tiden med det som var början till slutet av den svenska sockerindustrin. Under ”Operation storbrass” på 50-talet så rationaliserades runt hälften av Sveriges cirka 100 sockerbruk bort. Idag finns bara ett enda kvar, det i Örtofta utanför Lund.

Publicerad 01 April 2015 16:00