Daniel berlins White Guide-belönade krog med hans namn ligger i Skånes Tranås, men det var på gymnasiet i Landskrona resan mot matlagning på högsta nivå började. foto: Jea Jonsson

Daniel berlins White Guide-belönade krog med hans namn ligger i Skånes Tranås, men det var på gymnasiet i Landskrona resan mot matlagning på högsta nivå började. foto: Jea Jonsson

Landskrona prisar Berlin

Av
Lokaltidningen.se/Landskrona

LANDSKRONA. I början av året fick han utmärkelsen av White Guide för näst bästa krog i Sverige och mycket uppmärksamhet har det blivit under de sex år som Daniel Berlin drivit krogen i Skånes Tranås som bär hans namn. Nu sällar sig även Landskrona till hyllningskören när han nyligen fick ta emot stadens hedersmedalj för 2015.

Landskronabördige Daniel Berlin driver nämligen inte endast krog på Österlen, utan även Erikstorps kungsgård i Borstahusen, tillsammans med Jonas Westerberg. Krogarna har olika inriktning men en gemensam filosofi i att maten lagas från ekologiska och närproducerade råvaror och att menyn ska följa årstidernas växlingar.
– Att få sådan uppmärksamhet som en utmärkelse ger spelar stor roll, inte minst för hela personalen, sade Daniel Berlin till Lokaltidningen när White Guide-utmärkelsen blev officiell i början av året.
Utmärkelsen innebär dock inte på något sätt att ambitionen minskar.
– I januari låg jag i stort sett sömnlös, det är en kreativ och tuff månad när allt ska planeras. Februari ägnar vi åt att utveckla menyn och provar alla idéer och nu ska den sitta. Målsättningen är att våra gäster ska känna ett ordentligt ”wow” när de går härifrån.
Officiellt så delas hedersmedaljen ut den 15 april, men Daniel Berlin uppvaktades på plats på Erikstorps kungsgård under tisdagen. Förutom kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt (FP) så närvarande en annan viktigt person, Björn Wingårdh, Daniel Berlins lärare på restauranggymnasiet i Landskrona. Han berättar att Daniel Berlin till en början inte utmärkte sig och att det lossnade i och med att han var med i, och vann, tävlingen ”Årets kockelev”.
Den som vill äta på den lilla krogen i Skåne Tranås kan inte bara dyka upp och beställa en maträtt ur menyn.
Här är det just nu 90 dagars väntan på ett bord och då är det en kulturell kulinarisk upplevelse som väntar.
– Vi har 23 rätter på menyn och då är det samtliga rätter som gäller. Gästerna börjar äta samtidigt och det tar i vart fall tre och en halv timme. Mätta blir alla men det är inte det som är viktigast, en middag här ska vara en gastronomisk helhetsupplevelse.

Motiveringen till hedersmedaljen

Så skriver juryn: "Daniel Berlin har visat att en gymnasial kockutbildning i Landskrona kan ge oanade möjligheter. Numera har landskronapågens egensinniga matlagningskonster nått inte bara långt utanför stadens utan även landets gränser. Daniel har placerat Landskrona på den gastronomiska stjärnkartan med sin ytterst personliga stil och djärva nyfikenhet att ständigt skapa nya spännande rätter. Med engagemanget i restaurangen på Erikstorp i Borstahusen har han också tydligt geografiskt markerat var hans resa mot de kulinariska höjderna tog sin början."

Publicerad 01 April 2015 16:00