Till nyhetskaféerna har politiker, journalister och andra representanter bjudits in och fått svara på frågor om svenska samhället, här kommunalrådet Jonas Esbjörnsson (S) (t.v.)Foto: Privat

Till nyhetskaféerna har politiker, journalister och andra representanter bjudits in och fått svara på frågor om svenska samhället, här kommunalrådet Jonas Esbjörnsson (S) (t.v.)Foto: Privat

Nyhetskafé kan få fortsättning

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Förra lördagen hölls det sista nyhetskaféet på stadsbiblioteket, flyktingen och journalisten Ali Alabdallahs uppmärksammade initiativ för att hjälpa nyanlända flyktingar förstå det svenska samhället med hjälp av nyhetstexter och radioprogram. Med lite tur kan det fortsätta i höst.
Vårens nyhetskaféer har skett inom studieförbundet ABF:s regi.

– Jag sitter just nu med höstens projektansökningar säger, Leif Dehlin på ABF Nordvästskåne.
– Vår förhoppning är att nyhetskaféet ska kunna fortsätta i Landskrona, men kanske även i andra kommuner i höst. Hittils har vi finansierat det helt och hållet själva, men det är inte hållbart i längden. Vi har sökt om projektanslag bland annat hos Sparbanksstiftelsen Skåne och som en del av ett större EU-projekt.
Ali Alabdallah själv är glad över den mediala uppmärksamhet initiativet fått och att det vuxit.
– Det har utvecklats från hur det var tänkt från början. Vi har inte bara läst och pratat om nyheter utan även bjudit in politiker, journalister och andra, och ställt frågor till dem ur ett invandrarperspektiv. Det har blivit ett öppet forum för utbyte av åsikter mellan invandrare och representanter för det svenska samhället, säger Ali Abdallah.
Som exempel ger han att kommunstyrelsens ordförande Gunlög Stenfelt (FP) fått frågor om varför Landskronahem ställer krav på fast jobb för kontrakt, samtidigt som anställning kräver en egen bostadsadress, en moment 22-situation som nyligen uppmärksammats i SVT:s ”Uppdrag granskning”.
Ali Alabdallah har blivit nominerad till utmärkelsen ”Årets inspiratör” inför Landskronagalan den 10 april.
– Det betyder mycket. Skulle jag få utmärkelsen så skulle den bli ett stöd för att fortsätta förbättra integrationen, särskilt här i Landskrona. Det skulle motivera mig att jobba ännu hårdare för integrationen. Men skulle jag inte få det så så kommer jag ändå att kämpa på.
Även om det, som sagt, ännu är ovisst om nyhetskaféerna får en fortsättning. Men Ali Alabdallahs pedagogik med hjälp av nyheter har redan fått spridning.
– Jag håller i något som heter ”Mediestation” fyra timmar i veckan på nivå C och D i SFI-klasser här i Landskrona, berättar Ali Alabdallah.
– Precis som på Nyhetskafét så bjuder vi in gäster och ställer frågor. Det bygger upp både språket och kunskapen om det svenska samhället.

Publicerad 01 April 2015 16:00