Andreas Jakobsson hann med VM- och EM-slutspel och 36 landskamper och representerade BoIS, HIF, Hansa Rostock, Bröndby, Southampton och HIF igen under yrkeskarriären. ”De bästa åren var i Bröndby och Southampton, de spelare jag har bäst kontakt med är Peter Wibrån och Magnus Arvidsson från Rostocktiden”, summerar han.

Andreas Jakobsson hann med VM- och EM-slutspel och 36 landskamper och representerade BoIS, HIF, Hansa Rostock, Bröndby, Southampton och HIF igen under yrkeskarriären. ”De bästa åren var i Bröndby och Southampton, de spelare jag har bäst kontakt med är Peter Wibrån och Magnus Arvidsson från Rostocktiden”, summerar han.

Andreas har hittat tillbaka till gräsrötterna

Av
Per Ohlsson

SVALÖV. Andreas Jakobsson hoppade av styrelsen i Helsingborgs IF efter bara två år. För att få mer tid för fotboll på gräsrotsnivå. Familjen och pojklaget i Svalöv kräver sin landslagsman.
Han är gymnasieingenjör i grunden, och gick sitt fjärde år på tekniska programmet på Tycho Braheskolan i Helsingborg, medan han fortfarande spelade för Landskrona. Det var i den urtid då det bjöds division 1-derbyn mellan HIF och BoIS.
Närmare bestämt 1992.
– Vi var inne på Olympia och vann med 2– 1. Det kändes rätt bra att komma till skolan dagen efter.

Dubbelarbetade

Efter en lång och framgångsrik karriär tog Andreas Jakobsson steget från en plan till en annan – från naturgräs till konstgräs. Det är inte så konstigt som det låter.
– Visst, jag hade säkert kunnat fortsätta med fotbollen ytterligare ett par säsonger men jag ville sluta medan jag höll bra klass och jag hade bestämt mig. Många håller på för länge. Jag började jobba på Unisport redan under sista året med HIF i allsvenskan. Gamle BoIS-aren Mikael Hjelte drog igång företaget och i dag är det rätt många med idrottsanknytning här.
Unisport är leverantörer av konstgräs, sportgolv och läktarstolar. Andreas är, inte överraskande, specialiserad på fotbollsbiten. Men han har förståelse för supporters och spelare som propagerar för naturunderlag.
– Absolut, jag ser själv konstgräs som ett komplement. Framför allt som ett träningskomplement. Fråga vilken fotbollsspelare som helst – vem längtar till frusna eller blöta grusplaner? Det finns bättre och sämre sorters konstgräs och jag har varit med om både och. Det på Gammliavallen i Umeå var inte precis super...

Cancerlarm

I höstas dök det upp larmrapporter om nermalda bildäck i konstgräs som gav cancer.
– Ytterst är det en politisk fråga vad man köper in för material. Vi kan bara vara tydliga och informera, för visst finns det alternativ.
Andreas avslutade sin karriär som spelande tränare i Svalöv 2010. När säsongen drar igång blir det ändå rätt mycket fotboll.
– Jag är inte typen som ligger hemma i soffan. BoIS och HIF ser jag gärna och så är jag ledare för Svalöv BK:s P-02 där min grabb Viggo spelar. Felix, den äldste, har börjat i BoIS U16. Så det blir flera livematcher i veckan.
Däremot satt han bara en mandatperiod som styrelseledamot i HIF.
– Jag hade tackat nej några gånger, tidigare men tyckte jag fått distans och erfarenhet. Det fanns enorm kompetens i styrelsen och det var lärorikt, men det krävde mer tid än jag kunde ana.
I dag är han glad om veckans timmar räcker för ett par motionsrundor. Så kan verkligheten se ut för ett 42-årigt ex-proffs.

Publicerad 08 April 2015 10:00