Helene och Jonny Nilsson driver företaget Arox’s i huset på Svalegatan 41 som Svalöfs Kooperativa Handelsförening höll till i förr i tiden.

Helene och Jonny Nilsson driver företaget Arox’s i huset på Svalegatan 41 som Svalöfs Kooperativa Handelsförening höll till i förr i tiden.

De fortsätter 100-årig tradition

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. På Svalegatan 41, ett stenkast från Konsumstigen i centrala Svalöv ligger ett tegelhus, som Svalöfs Kooperativa Handelsförening byggde för hundra år sedan. Idag finns där en modernare grosshandlare, som mest håller till på nätet.

– Vi är lite stolta att föra traditionen vidare, säger Jonny Nilsson, som driver Arox's Office Supplies AB tillsammans med Helene Nilsson och Tommy Bengtsson.
Det imposanta tegelhuset i jugendstil har frontespis och burspråk. 2008 fick ägarna Jonny och Helene Nilsson ta emot Svalövs kommuns byggnadsvårdspremium för sin ”noggranna restaurering” av byggnaden.
Här har det bedrivits handel i 100 år. Det var Svalöfs Kooperativa Handelsförening som uppförde det 1915.
Sedan 1998 finns här den ”moderne grosshandlaren Arox's”.

Jonny Nilsson visar upp katalogen. 650 sidor och 11 000 artiklar, ”kontors- och företagsförnödenheter”. Allt ifrån kontorsmaterial, emballage, skrivartillbehör till grejer till fika och pentry, städ och kemikalier.
När företaget startade var det mest toner till skrivare och försäljning via telefon som gällde.
Nu har försäljningen ändrat sig helt. Skiftet för Arox's kom för cirka fem år sedan. Det är i princip bara nätet och e-handel som gäller.
Om man googlar på ”kontorsmaterial” kommer företaget upp bland toppresultaten.
– Det är där vi syns, det är där vi verkar, säger Jonny Nilsson.

Arox's fungerar som ett slags ”spindel i nätet” mellan leverantör och kund, berättar Jonny Nilsson. Produkterna går direkt från leverantör till kunden när beställningen lagts på nätet. 90 till 95 procent av Arox's kunder är företagare. Även om alla företag är potentiella kunder, så riktar de mest in sig på små och medelstora företag.
Idag omsätter företaget runt tio miljoner kronor per år, men skulle gärna vilja bli större, i behaglig takt.

Publicerad 01 June 2015 12:00