I april skrev Lokaltidningen om kommunens planer på att köpa loss Läkarvillan. Nu har de blivit verklighet. Foto: Emanuel Kvist

I april skrev Lokaltidningen om kommunens planer på att köpa loss Läkarvillan. Nu har de blivit verklighet. Foto: Emanuel Kvist

Kommunen har nu köpt loss Läkarvillan

Av
Per Eeg-Olofsson

FASTIGHET. I april skrev Lokaltidningen om att kommunen kunde tänka sig att köpa den gamla läkarvillan vid lasarettet. Nu har det hänt. Men vad det ska bli av villan är fortfarande oklart.

Det är två fastigheter som nyligen köpts av stadsutvecklingsbolaget, som till allra största del ägs av kommunen. Dels läkarvillan, dels ett hyreshus på andra sidan gatan. Hyreshuset säljs av förvaltningsbolaget Bogil, ett av fastighetsägaren Bo Tavells bolag. Bo Tavell ägde också fram till 2007 läkarvillan via ett bolag. Då köptes den av en privatperson – men köparen betalade aldrig mer än handpenningen på 400000 kronor och Bo Tavell önskade därför häva köpet. Det hela komplicerades av att köparen, som hållit sig undan, har haft lagfarten medan Bo Tavell har haft pantbrevet.
– Lagfart och pantbrev hängde inte ihop där, men det gör de nu, säger stadsutvecklingsbolagets vd Christian Alexandersson.
Han förklarar det som att lagfarten nu gått tillbaka till Bo Tavell via en privatperson. Och det har alltså möjliggjort stadsutvecklingsbolagets köp för 2,6 miljoner kronor.
Några uttalade planer för villan, som under åren gradvis förfallit, finns inte enligt Christian Alexandersson.
– Vi har väl närmast köpt den för att skapa god ordning. Den var en av de första fastigheterna i centrum som vi tittade på, bland annat har individ- och familjeförvaltningen varit orolig över boendet där.
– Nu får vi titta på vad det finns för förutsättningar, till exempel att göra om den till mindre bostadsrätter eller till kontor.
Kommunens fastighetsstrateg Per-Olof Jensen har föreslagit förskola i huset. Vad tror du om det?
– Det är tänkbart, om det finns intresse. Än så länge så utesluter vi inte något.
Nyligen så köpte stadsutvecklingsbolaget också huset på Ödmanssonsgatan 4-6, där det legat en nattklubb.
– Där finns det planer för just förskola. Det är tre olika parter som visat sitt intresse. En av dem har vi börjat arbeta med, säger Christian Alexandersson.

Publicerad 01 June 2015 16:00