Anna Hed Roslund med barnen Ellinor och Wilmer. Hon är kritisk till att Svalövs kommun inte erbjuder nattomsorg till Wilmer för att han är under tre år. Det är den gräns som kommunen satt upp för att få ”nattis”.

Anna Hed Roslund med barnen Ellinor och Wilmer. Hon är kritisk till att Svalövs kommun inte erbjuder nattomsorg till Wilmer för att han är under tre år. Det är den gräns som kommunen satt upp för att få ”nattis”.

Föräldrar kräver:

Sänk åldersgränsen för ”nattis”

Av
Jonas Lundin

TÅGARP/SVALÖV. Landskrona stad erbjuder ”nattis” till barn från ett års ålder. Svalövs kommun har valt en gräns vid tre år. Det är något som familjen Roslund i Tågarp är kritiska till.

– Det är en mil till Landskrona och en till Svalöv och de har nattis från ett års ålder. Varför kan inte vi i Svalöv ha det?, säger Jörgen Roslund, som bor i Tågarp.
Familjen består förutom Jörgen också av mamma Anna och Ellinor, 5, och Wilmer som är ett och ett halvt år.
Anna Hed Roslund jobbar som boendestödjare på ett socialpsykiatriboende och har ett schema som innefattar både kvälls- och nattpass. Jörgen Roslund har jobbat inom restaurangbranschen i snart 20 år. De senaste två månaderna har han gått arbetslös och förberett saker inför ett nytt krögarjobb som drar igång i februari.
– Jag kommer jobba i princip fem kvällar i veckan från och med februari, säger Jörgen Roslund.

Ansökt om nattis

Som det är nu går båda barnen på förskola i Tågarp cirka 15 timmar per vecka. Föräldrarna bedömer att de kommer att behöva barnomsorg på obekväm arbetstid vid sex till tio tillfällen per månad. De har ansökt om ”nattis” för båda barnen.
De är kritiska till att barn yngre än tre år inte får gå på kommunens nattomsorg som finns på förskolan Garvaren i Teckomatorp.
– Föräldradagarna räcker ju inte så länge, att man kan vara borta tre år, säger Anna Hed Roslund.
Om kommunen följer sin policy med treårs gräns, så innebär det att dottern Ellinor kommer att få åka taxi från förskolan i Tågarp till nattomsorgen i Teckomatorp, medan man måste hitta någon annan lösning för Wilmer.

Får in skattepengar

Föräldrarna lyfter fram att samhället är uppbyggt på att man ska jobba och att kommunen tjänar skattepengar på att folk jobbar.
– Jag tycker absolut att de ska serva med detta. Det genererar ju pengar för kommunen också, säger Anna Hed Roslund.
Att tvingas välja bort ett jobb och gå hemma arbetslös gör en inte till bättre förälder, menar hon.
– Jag fattar inte att man inte satsar på lösningar så att man kan jobba.
Ett alternativ skulle kunna vara ”nattmammor” i varje by,
Anna Hed Roslund fick själv sova borta hos nattdagmamma när hon var liten.
– Jag tycker inte att det är konstigt att sova någon annan stans.

Fotnot: Kommunens omsorg på obekväm arbetstid sker idag på Garvarens förskola i Teckomatorp.

Publicerad 01 December 2015 09:00