Det är inte minst lekutställningen

Det är inte minst lekutställningen "Trädgårdslandet", som invigdes i december 2014, som lockat publiken till museet förra året. Foto: Arkiv

Lekfull utställning lockade många

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA. Det är fler som fått upp ögonen för Landskrona museums utställningar och verksamhet, inte minst barnfamiljerna. Så kan man tolka 2015 års besökssiffror som nu är klara. Med 55 722 registrerade museibesök så blir det drygt 11 000 fler besök än 2014. Därmed bryts de senaste åren trend med lägre besökssiffror.
- De senaste åren har det legat mellan 40- och 45 000 besök, berättar Åsa Karlsson, antikvarie och biträdande museichef. Så det är roligt med det här stora hoppet.
All time-high är det dock inte, den hade museet år 1995.
- Vi hade en IT-utställning som drog mycket folk, ”Från chips till kanelbulle”. Det var ju väldigt hett med IT-frågor då, säger Åsa Karlsson.
Inte minst är det  lekutställningen ”Trädgårdslandet” som lockat publiken, berättar Åsa Karlsson.
- Vi kan ha hittat en nisch, barnfamiljer behöver ofta något att göra, och på Landskrona museum är det ju dessutom gratis, säger hon.
Att museet var med i årets förlängda upplaga av fotofestivalen har också bidragit till fler besökare enligt Åsa Karlsson.
Vilka förhoppningar har du på 2016?
- Att vi kan ligga kvar på den här besöksnivån. Att ta ett sånt här skutt till i besökssiffrorna blir kanske svårt, men jag hoppas att barnfamiljerna nu har hittat till oss. Sedan har vi ju den pågående Miró-utsällningen som vi tror kan dra mycket publik.
Under 2015 visades 20 tillfälliga utställningar på Landskrona museum, vilket är fler än vanligt. Bland de egenproducerade finns ”Avigsidans hemligheter” , ”Hjälp – flyktingmottagandet i Landskrona 1943-52” och ”Bokstäverna omkring oss- nutida svensk typsnittsdesign”.

Publicerad 04 January 2016 14:00