ÖVK stöter återigen på Falkenberg. Marginalerna är små, men den den här gången ska Örkelljungalaget dra det längsta strået. Foto: Arkiv/Mikael Öhrn

ÖVK stöter återigen på Falkenberg. Marginalerna är små, men den den här gången ska Örkelljungalaget dra det längsta strået. Foto: Arkiv/Mikael Öhrn

ÖVK ska bryta trend mot Falkenberg

Av
Mikael Öhrn

ÖRKELLJUNGA. Sorti mot Falkenberg i såväl GP- som SM-semin förra säsongen. Nu stöter Örkelljunga VBK på serietvåan på nytt i Grand Prix. Med en utvecklingskurva som stadigt pekar uppåt och en förhoppning om att förvalta lägena i den egna serven bättre ska ÖVK bryta trenden.
Säsongen drog igång igen efter jul- och nyårsuppehållet under onsdagen. För ÖVK:s vidkommande noterades man för säsongens tredje förlust mot serieledande Hylte/Halmstad. Men det var en förlust som gav tydliga svar för förra säsongens GP-trea.
– Vi närmar oss mer och mer. Vi har spelat tre matcher och förlorat alla, men vi närmar oss hela tiden, säger ÖVK-tränaren Jonas Svantesson.
Chanslösa och 0-3 i säsongens första möte, men därefter 1-3 och 1-3 där skillnaden i antalet setbollar hela tiden stadigt krymt.
– Igår (läs i onsdags) studsade visserligen bollen deras väg och deras brasilianare Alexandro Luna var riktigt bra när han behövdes som mest. Men vad jag känner är att vi har en högre utvecklingskurva än vad de har. Om vi kan fortsätta där och höja ribban ett snäpp till, då kan vi bli riktigt farliga, säger Jonas Svantesson.
Att utvecklingskurvan pekar stadigt uppåt ska förhoppningsvis demonstreras redan på Grand Prix, som avgörs i Uppsala till helgen. Förra säsongen knep ÖVK bronset, men i år är förstås siktet inställt på att avancera till GP-final.
– Det finns inget annat. Vi är där för att vinna. Självklart vet vi att presterar vi vår max och Falkenberg deras max, kan det hända vad som helst. Presterar vi max och förlorar, får jag ta det.
Och det är banemännen från SM-semifinalen förra säsongen (förlust med 1-3 i matcher för ÖVK), tillika motståndaren från förra årets GP-semifinal  - Falkenberg - som står på andra sidan nätet.
– De är väl favoriter, det tycker jag. I år har vi spelat 1-1, så vi är två jämna lag. Nu har de lite pluspoäng på oss på de andra säsongerna, men det blir jämnt och jag tror att det blir dagsform som avgör.
Ska det lyckas krävs det dock att ÖVK även börja hitta rätt i den egna serven.
– Vi har ett bra grundspel. Vår sideout - när motståndaren servar – är riktigt bra. Vi är otroligt trygga i det vi gör då. Sen gäller det bara att när vi spelar servar, att vi kan ta hand om de lägen vi bygger upp efter serven. Där har vi varit lite veka i vissa lägen.
Att de fyra topplagen i Elitserien vid jul- och nyårsuppehållet dessutom har fått en seriematch i benen innan Grand Prix den här säsongen menar Jonas Svantesson kommer att höja kvalitén på årets GP-slutspel.
– Det har vi aldrig gjort tidigare. Då har vi kommit direkt från en lång julledighet. Det har alltid varit lite jobbigt för alla lagen. Det har kanske inte varit den bästa kvalitén på GP, säger han.
GP-slutspelet drar igång med semifinalerna på lördagen. Brons- och finalmatch spelas under söndagen. Utöver ÖVK och Falkenberg, spelar Hylte/Halmstad och Linköping mot varandra i den andra semifinalen.

Visste du att:

Grand Prix spelas varje år efter jul- och nyårsuppehållet. Det är de fyra topplagen i Elitserien vid just jul- och nyårsuppehållet som gör upp om GP-titeln.

ÖVK möter Falkenberg på Fyrishov i Uppsala klockan 18 den 9/1 och Hylte/Halmstad gör upp med Linköping, samma dag, samma plats klockan 15.30.

Bronsmatchen spelas den 10/1 klockan 11.30 och finalen spelas samma dag klockan 16.30.

Resultaten i Grand Prix speglar ofta utgången i kommande SM-slutspel. Förra året kom Linköping etta, Falkenberg tvåa, ÖVK trea och Hylte/Halmstad fyra i GP. Linköping slog senare även Falkenberg i SM-finalen medan ÖVK och Hylte/Halmstad åkte ut i SM-semifinalerna.

Publicerad 07 January 2016 14:53