Ny politisk organisation i Svalöv sedan årsskiftet.Tre utskott blir nämnder. Det innebär att fler medborgare kan få möjlighet att vara med och påverka.

Ny politisk organisation i Svalöv sedan årsskiftet.Tre utskott blir nämnder. Det innebär att fler medborgare kan få möjlighet att vara med och påverka.

Ny organisation ska göra Svalöv mer demokratiskt

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Tre utskott blir nämnder. Det nya året innebär att en ny politisk organisation sjösatts i Svalövs kommun. Kortfattat innebär det att fler har chans att få vara med och styra.

Det är samhällsutskottet, utbildningsutskottet och vård- och omsorgsutskottet som man gjort om till nämnder.
– Den stora skillnaden är att de personer som nu kan bli ledamöter, kan vara i princip vem som helst, säger Torbjörn Ekelund (L).
Till en plats i de tidigare utskotten har bara ordinarie ledamöter eller ersättare i kommunstyrelsen kunnat väljas. Sammantaget 26 personer från den styrande koalitionen (S, M och L).
Nu blir urvalet större. Vilken kommuninvånare som helst, som är medlem i ett parti som finns representerat i kommunfullmäktige, kan nu bli invald i någon av nämnderna.
– Allt är inte upphängt på de ledamöter som sitter i kommunstyrelsen, säger kommunstyrelsens ordförande Birgitta Jönsson (S).
Även från oppositionshåll välkomnas den nya organisationen.
– I och med detta kan vi bredda antalet människor som är engagerade i politiken. Det är fler som får möjlighet att komma in, säger Centerns gruppledare Fredrik Jönsson (C).


Nya nämnderna

De tre nya nämnderna har sju ordinarie ledamöter och sju ersättare. Fyra mandat besätts av den styrande koalitionen (S, M och L), det valtekniska samarbetet (C, Fi, Mp och V) har två mandat och Sverigedemokraterna ett.

Ryggraden i kommunens politiska styre kan sägas vara kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. En motion läggs i normalfallet fram i kommunfullmäktige och skickas vidare till berörd nämnd, innan den går vidare till kommunstyrelsen igen och slutligen beslutas av kommunfullmäktige.

Publicerad 07 January 2016 15:15