En villa i ett plan med terass på taket inuti ett 400 kvadratmeter stort växthus. Det finns i byggplanerna som ett Helsingborgspar sökt bygglov för. bild: privat/Landskrona stad

En villa i ett plan med terass på taket inuti ett 400 kvadratmeter stort växthus. Det finns i byggplanerna som ett Helsingborgspar sökt bygglov för. bild: privat/Landskrona stad

Helsingborgare vill bo i glashus

Av
Per Eeg-Olofsson

LANDSKRONA/HÄLJARP. En vanlig villa – men inuti ett 400 kvadratmeter stort växthus. Så vill ett par i Helsingborg bo, som sökt bygglov för detta i Häljarp vid Saxån.

I december lämnade stadsbyggnadsnämnden ett positivt förhandsbesked för bygglov för det ovanliga bygget. I planerna finns en enplansvilla med takterass och ett fristånde garage. Så långt inget märkligt. Det ovanliga är att planen är att placera villan inuti ett runt 400 kvadratmeter stort växthus.
Positivt förhandsbesked till trots – ännu har kommunens papperskvarnar inte malt färdigt för ansökan som gäller en tomt i västra utkanten av Häljarp, mellan Axeltoftavägen och Saxån. Bland annat så saknas en dispens från strandskyddet. En sådan finns visserligen sedan tidigare för tomten, men gäller då ett bostadshus mer normal yta.
Därför vill Helsingborgsparet som lämnat in ansökan i dagsläget vara anonyma – men mannen i paret svarar gärna på Lokaltidningens frågor.
Varför vill ni bo i ett hus i ett glashus?
– Framför allt är det miljöaspekten. Med ett klimatskal så sänker man förmodligen uppvärmingskostnaden och minskar det ekologiska avtrycket. Vi tänker oss också att bli självförsörjande på grönsaker. Men framför allt är det ett annorlunda sätt att bo, vad jag vet så finns det bara fem-sex sådan här hus i Sverige.
Varifrån kommer idén till att bygga det här huset?
– Det finns ett antal sidor på nätet om sådana här hus. En arkitekt som hette Bengt Warne byggde liknande ”naturhus” redan på 70-talet. Hans hus hade kretslopp och renade bland annat sitt eget avloppsvatten. Det hade vi inte tänkt att göra, kommunal rening är trots allt det mest effektiva.
Blir det inte dyrare att bygga än en vanlig villa?
– Jo, det blir det. Men huset behöver inte lika mycket uppvärmning. Och så blir der ett kvalitativt boende, En normal villa har kanske ett glasat uterum på 20 kvadratmeter, det här blir något annat. Just ytan 400 kvadratmeter är en övre gräns, vi kommer att räkna på det för att se hur man får bäst ekonomi i bygget.
När tror du att det kan bli byggstart?
– Än så länge är det ju en del som hänger i luften. Vi ska träffa arkitekten nästa månad. Om allt blir klart med bygglov och dispens så kan markarbetet kanske komma igång under senhösten.

Publicerad 11 January 2016 14:00