Patric Johansson styr skutan i båset... Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se

Patric Johansson styr skutan i båset... Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se

Landskronaduo lyfter Malmö

Toppar ettan södra obesegrade

Av
Mikael Öhrn

LANDSKRONA/MALMÖ. Malmö FBC har seglat upp som ohotad etta i innebandyns ettan södra. En stor del av lyftet går att tillskriva huvudtränaren Patric Johansson och sportchefen Petri ”Pekka” Manu. Succéduon från Landskrona Falcons som är återförenad i just Malmö.


Säsongen har minst sagt gått på räls för de obesegrade serieledarna i ettan södra. Tränaren Patric Johansson är den som agerat lokförare och som skyfflat in kol i ugnen.
– Killarna hade en bra skolning taktiskt sen många år. Där behövde jag egentligen inte jobba, utan det handlar om att jobba med detaljer och att få in den här vinnarmentaliteten, säger han.
– Det handlar i grund och botten om att få alla spelare att dra åt samma håll och kriga utav bara helvete för att ta de här tre poängen; och strunta i om det blir ett felpass där eller om man missar en markering där.


Patric Johansson tog det svåra beslutet att lämna Landskrona Falcons efter tio år i klubben. En stor roll i övergången spelade kompisen och nuvarande sportchefen Petri Manu. När det sen var dags att kontraktera en ny sportchef i klubben var rollerna istället ombytta.
– Vi har en historia ihop som gör att det funkar. Sen är det klart att vi har haft diskussioner, men jag vet hur han bedriver sina träningar och han känner till mitt humör. Sen har vi skalat av det vi inte är bra på och gör det vi är bra på bättre, förklarar Petri Manu varför det blir succé när duon är ihop.
– Åren i Landskrona Falcons har man med sig. Man behöver inte börja om. Sen använder man de positiva bitarna i det, säger Patric Johansson.


Precis som Landskrona gjorde för några år sen siktar Malmö högt. Målet är att ta sig ända upp i SSL och så småningom utmana om SM-guldet. I Landskrona blev det platt fall när ekonomin havererade och sportchefen Petri Manu själv till slut tvingades gå.
– Kvaliteten i själva laget var rätt, men jag tyckte nog inte organisationen hängde med. Så bra lag vi hade är man tvungen att ha, sen om man heter Alexander Nede eller är en kille från Landskrona spelar ingen roll, säger Petri Manu och betonar att situationen i Malmö är en annan.
– Malmö har ett damlag som har gått bra i X antal säsonger, så man vet hur man gör. Så startsträckan för Malmö FBC är betydligt kortare, fortsätter han.
En annan viktig faktor är att duo Petri Manu och Patric Johansson föredrar att satsa eget före att köpa sig till framgång.
–Vi måste spetsa till vår ungdomsverksamhet, framför allt under seniorerna. Sen finns det många bra spelare i Malmöregionen, vi måste bara bli bättre på att förvalta dem, säger Petri Manu.
Malmö möter härnäst Vöikers borta den 23/1.

...och Petri Manu (infälld) styr densamma från klubbstugan. Med Landskronaduon i Malmö har klubben lyft. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se

...och Petri Manu (infälld) styr densamma från klubbstugan. Med Landskronaduon i Malmö har klubben lyft. Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se

Publicerad 19 January 2016 06:00