Clara Månsson inledde säsongen med två pallplatser i Nordiska Cupen. Nu väntar Europacupen där hon slutade på en total tiondeplats förra säsongen. I år ska hennes backflip ta henne ännu högre.Foto: Erik Danielsson

Clara Månsson inledde säsongen med två pallplatser i Nordiska Cupen. Nu väntar Europacupen där hon slutade på en total tiondeplats förra säsongen. I år ska hennes backflip ta henne ännu högre.Foto: Erik Danielsson

Bakåtvolten ska ta Clara Månsson framåt

Av
Mikael Öhrn

ÄNGELHOLM/ÅRE. Förra säsongen kom hon totalt tia i Europacupen i puckelpist. I år ska det bli ännu bättre. Det har hon en sprillans färsk backflip att tacka för.

Det är dagen innan avresa till Albiez i Frankrike och årets premiär i Europacupen i puckelpist. Ängelholmsdottern Clara Månsson befinner sig hemma i Åre, dock ännu inte mitt uppe i packningen.
– Haha nä jag tänker börja packa snart. Jag har ju rest rätt så mycket de senaste åren, så det brukar inte ta så lång tid, säger hon självsäkert.

Minst sagt. Den här vändan ska hon och det svenska freestylelandslaget åka omkring i Alperna till och med den 14:e nästa månad. Det ska tävlas i franska Albiez två helger, därefter i Schweiz och Österrike.
Det blir några dagar.Vad tar man med sig i packningen?
– Ja vad tar man med sig... Först och främst mycket träningskläder. Och träningskor så att man kan jogga ner och värma upp. Eftersom man är borta en så lång period kanske man kör lite styrka och lättare träningspass utanför snö. Sen får man väl se till att köpa in lite extra strumpor, säger Clara Månsson, som förstås även ser till att skidutrustningen följer med på flygplanet.
Hur är livet som turnerande landslagsåkare?
– Jag tycker det är helt fantastiskt. De andra gångerna har vi varit en rätt så stor grupp, nu är vi lite färre. Man blir väldigt nära de man åker med. Det blir som en liten familj där alla peppar varandra. Sen får man ju se väldigt mycket, vi kör oftast bil mellan tävlingarna, säger hon.

20-åriga Landskrona SC-åkaren står fortfarande skriven hemma hos föräldrarna i Ängelholm, men har bott de senaste fyra åren i Åre där hon bland annat har läst på skidgymnasiet.
– Jag hade inte varit den skidåkaren jag är idag om jag inte hade gjort det. Jag åker ju skidor nästan varje dag och är omringad av folk som vill åka skidor. Vi peppar varandra, skidåkning är tyvärr inte en lika stor sport hemma.
Säsongen startade igång på hemmaplan i Duved i Åre. I den första av tre deltävlingar i Nordiska Cupen åkte Clara Månsson in på en första- och en tredjeplats.
Men nu är det Europacupen som gäller. Clara Månsson har målsättningen att komma högre upp än fjolårets ändock imponerande tiondeplacering.
– Det känns rimligt eftersom jag har tagit stora steg framåt i skidåkningen och i framför allt min hoppning.

Då handlar det framför allt om att hon äntligen behärskar en backflip (bakåtvolt).
– Jag har haft en mental spärr som jag har jobbat väldigt aktivt med at få bort. I somras släppte det.
Vad betyder den för säsongen?
– Den gör ganska stor skillnad. Man söker lite efter att domarna ska få en woweffekt när man åker. Den bidrar ganska mycket med att höja den faktorn, avslutar Clara Månsson.

Fotnot: Efter tidningens intervju med Clara Månsson tog hon en andra- och en femteplats i Europacupen i Albiez.

Publicerad 26 January 2016 06:00