Den 9 februari kommer journalisten och författaren Anna Laestadius Larsson till Svalövs bibliotek.

Den 9 februari kommer journalisten och författaren Anna Laestadius Larsson till Svalövs bibliotek.

Hon älskar 1700-talet

Anna Laestadius Larsson besöker Svalövs bibliotek

Av
Jonas Lundin

SVALÖV. Journalisten och författaren Anna Laestadius Larsson är aktuell med sista delen i en romantrilogi om kvinnoliv i 1700-talets Sverige. Den 9 februari kommer hon till Svalövs bibliotek.

– Jag pratar om mitt intresse för historia, hur det väcktes och sedan blev den här romansviten, blandat med en kvinnohistorisk exposé, säger Anna Laestadius Larsson.
Du har jobbat många år som journalist innan du debuterade som författare 2013. Vad ser du för skillnad mellan att skriva journalistiskt och skönlitterärt?
– Mycket mer skillnad än jag anade när jag gav mig in i det. Kanske var jag lite förmäten när jag gav mig in i det och tänkte: hur svårt kan det vara? Men det är ju helt annorlunda.
– Jag har haft nytta av hur man gör research, det liknar ju vart annat. När det gäller skrivandet var jag tvungen att nollställa mig.
Varför just 1700-talet?
– Jag har alltid älskat 1700-talet. Det var väldigt konkret att jag ramlade över Marie Antoinette i en souvenirbutik när jag var nio. Jag ville veta allt om henne.
I den sista delen av trilogin, Räfvhonan, utsätts grevinnan Sophie Piper och drottning Charlotta för en hatkampanj, dirigerad från krogen Glada tackan. Finns det någon koppling till dagens nättroll?
– De här trollen, det är ju inget nytt. Trollen fanns ju då också och använde de medel som då fanns, internet fanns ju inte, som pampfletter, nidverser och karikatyrer.
Hon skriver nu på en ny roman om en konstnärinna i sekelskiftet mellan 1800- och 1900-talet.
– Det är jättekul att ha en ny tid att ta sig an, säger Anna Laestadius Larsson som inte utesluter att hon återvänder till 1700-talet i en framtida bok.

Publicerad 26 January 2016 10:00