I början av april så åker Landskronabon David Hjalmarsson till Island och Reykjavik för att tävla med sina färdigheter i att servera, blanda drinkar, tranchera, komponera en vinmeny, mera med mera. Foto: Privat

I början av april så åker Landskronabon David Hjalmarsson till Island och Reykjavik för att tävla med sina färdigheter i att servera, blanda drinkar, tranchera, komponera en vinmeny, mera med mera. Foto: Privat

Landskronaservitör vidare till yrkes-NM

Hallå där...
...David Hjalmarsson från Landskrona som nyligen kvalade till yrkes-NM i servering och bartending i Reykjavikden 7-8 april.

Hur kommer det sig att du hamnade i det kvalet?
– Jag var med i gymnasie-SM förra året. Där fick jag silver, och det är därför jag blev uttagen till kvalet i Stockholm.
Hur går det till när man kvalar?
– Vi var fyra som tävlade, bland annat de som tog guld i gymnasie-SM. Man tävlar i många olika moment, dukning, att bestämma viner till en meny, blindprovning av viner, tranchering, dekantering. Vi fick också servera ett sällskap och flambera äpplen i calvados som efterrätt. Sedan avslutade vi med bartenderdelen där vi fick dra lott om vilka drinkar vi skulle blanda. Det fanns 10 förutbestämda, fem med alkohol och fem utan.
Hur tycker du det gick?
– Bra, men det var väldigt jämt. Jag låg bara två poäng från tvåan.
Du kommer tävla tillsammans med Victoria Lindstrand från Bjärred. Blir det hårdträning nu?
– Ja, vi ska försöka få till tid att träna, men det blir tufft för både hon och jag har arbete vid sidan. Också har jag också ett bemanningsbolag inom catering och event tillsammans med två andra.
Hur kommer det sig att du blivit så duktig på servering och bartending?
– Jag har haft duktiga lärare. Jag gick ut från Rönnowska gymnasiet i Helsingborg i våras. Det var de som styrde in mig på servering och bartending, och det verkar ju som om de gjorde rätt.
Du som är expert – har du några favoritviner?
– Viner från södra Frankrike, Rhônedalen, tycker jag mycket om.

Publicerad 26 January 2016 11:00